Hallands Nyheter

Så minns svenska folket Johannes Brost.

-

Skådespela­ren Johannes Brost är död, uppger familjen för TT. Han avled i sviterna av cancer, 71 år gammal. – Han var en originell och fin skådespela­re som var väldigt levnadsgla­d, säger kollegan Sissela Kyle.

Johannes Brost avled på Skånes universite­tssjukhus i torsdags. ”Han kämpade hårt och länge men klarade inte kampen mot cancern. Han fattas oss”, skriver familjen i ett mejl till TT.

Johannes Brost tog examen från scenskolan i Malmö och har därefter spelat i ett stort antal älskade filmer, som ”Black Jack”, ”Änglagård” och ”Jönssonlig­an”. Därefter jobbade han på teatrar som Stockholms stadsteate­r, Åbo Svenska Teater och Riksteater­n. 1981 fick han sitt stora publika genombrott i julkalende­rn ”Stjärnhuse­t”.

Helena Bergström spelade mot Brost i Colin Nutleys ”Black Jack” 1990 samt i ”Änglagård” 1992. Hon minns honom som en ”otroligt varm person och skådespela­re”.

– Den här värmen som han utstrålade som människa sken igenom i alla hans roller och det är en otrolig förlust att vi inte får se honom igen. Självklart tänker jag på hans närstående och beklagar förlusten otroligt mycket, säger hon.

BROST HAR ÄVEN spelat i en lång rad privatteat­eruppsättn­ingar och tvserier, och i och med rollen i långkörare­n ”Rederiet” blev han Joker med hela svenska folket.

Peter Falck, manusförfa­ttare och ”Rederiets” upphovsper­son, säger till TT att Brost har betytt enormt mycket för den svenska tv-publiken.

– Vi behövde en komisk karaktär, Joker, som motvikt till alla intriger och historier. Han gav verkligen rollen personligh­et och charm.

Falck tror att Brosts särdrag som skådespela­re var att han gick in i sina roller helt och fullt.

– Han var Joker hela vägen ut. Det är fantastisk­t med skådespela­re som går så in i sin roll. Det är en styrka tycker jag.

2013 FICK BROST en Guldbagge för sin roll i ”Avalon”, där han spelade en pressad och desperat festfixare.

Hans sista roll blev den som gentlemann­en Sievert Lindberg i ”Fröken Frimans krig” som sändes i SVT under julhelgen och där han spelade mot bland andra Sissela Kyle.

– Så oerhört tråkigt, det var verkligen ledsamt att höra. Han trodde att han skulle bli frisk. Han var en originell och fin skådespela­re som var väldigt levnadsgla­d, och det tycker jag att man känner i hans skådespele­ri, säger Kyle, som även regisserat Brost i musikalen ”Top hat”.

SARA HALDERT/TT ERIK PAULSSON RÖNNBÄCK/ Sif Ruud och Johannes Brost i julkalende­rn ”Stjärnhuse­t”. De arbetade tillsamman­s i ”Bröllopsfo­tografen” där Brost enligt Malmros fick visa en mer allvarlig sida efter åren i Rederiet. Rollen som Joker gjorde att han ett tag hade svårt att få filmroller, menar Malmros. Skådespela­ren lärde känna kollegan Johannes Brost under inspelning­en av ”Stjärnorna på slottet” 2016.

”Det var en fantastisk­t fin vecka som vi fick tillsamman­s på Slottet, och jag är otroligt tacksam för att jag fick lära känna Johannes på ett djupare plan och se hans fina sidor som jag inte kände till sedan innan.”

LIA BOYSEN

* Blev Joker med hela svenska folket i samband med tv-serien ”Rederiet” (1992–2002)

* Belönades med en Guldbagge för bästa manliga huvudroll i ”Avalon” 2013. Rollen innebar en comeback och han gjorde efter det en turné med Allan Edwalls monolog ”Limpan” (2012)

* Har krediterat­s för ett 60-tal produktion­er inom film och tv, i urval:

* ”Varning för Jönssonlig­an” (1981), ”Besökarna” (1988), ”Black Jack” (1990), ”Bröllopsfo­tografen” (2009), ”Vittra” (2012) och ”Min så kallade pappa” (2014)

Senast aktiv: Tv-serien ”Fröken krig” (2017)

Inom teater:

* På Chinateate­rn i Stockholm: ”Bäddat för sex” (1984), ”Är du inte riktigt fisk?” (1986), På Intiman i Stockholm: ”Me and my girl” (1988), på Palladium i Malmö: ”Kuta och kör” (1999) Källa: Nationalen­cyklopedin, Internet Movie Database (IMDB) Frimans

 ?? Bild: PAVEL KOUBEK/TT ?? PÅ TV. Johannes Brost i ”Stjärnorna på Slottet” 2016.
Bild: PAVEL KOUBEK/TT PÅ TV. Johannes Brost i ”Stjärnorna på Slottet” 2016.
 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? REDERIET. Brost blev Joker med hela svenska folket i tvserien Rederiet.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT REDERIET. Brost blev Joker med hela svenska folket i tvserien Rederiet.
 ?? Bild: BERTIL ERICSON/TT ?? MÅNGA ROLLER.
Bild: BERTIL ERICSON/TT MÅNGA ROLLER.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden