Hallands Nyheter

Skolkamrat­er.

Väninnorna Anna och Jennie i Tvååker skrattar, gråter och kämpar - för skolbarn i Gambia.

- LENA BERGLUND 010-471 53 63 lena.berglund@hn.se

Bristol Academy heter byskolan i Nabweru i utkanten av huvudstade­n Kampala som med Anna och Jennies hjälp växter så att det knakar.

– Det är som två världar. Det trygga livet hemma i Tvååker och alla känslouppl­evelser i Nabweru. Det går inte att förklara, säger Jennie Beckman.

Första mötet med Nabweru var en chock för de två. Det var fattigt och råttor och insekter överallt. När de gick ut från det enkla hotellet hojtade och skrek människorn­a omkring, och de blev livrädda.

– VI GJORDE allt fel. När vi fick höra att invånarna bara ville hälsa och vi hejade tillbaka vände allt. Vi möttes av en stor värme och glädje, säger Anna Westerberg.

Anledninge­n till att de två kompisarna Anna och Jennie hamnat i Nabweru 2008 var att de som föräldrar engagerat sig i sina barns skolas medverkan i ”VM i samarbete”. Barnen gick i grundskola­n Hyllan i Tvååker, och tillsamman­s med sju elever och två lärare följde Anna och Jennie med som extra förstärkni­ng till ett samarbetso­ch demokratip­rojekt i Uganda. Där nere träffade de eldsjälen Eddie som ville bygga en skola som han själv kunde äga så att han slapp höga hyror.

– Vi var och tittade på marken och hörde hans planer. Arbetet med att den första byggnaden hade redan påbörjats. Eddie som är i vår ålder blev som barn faderslös i samband med inbördeskr­iget i Uganda. En holländsk präst tog hand om Eddie och några av hans bröder så att de undkom ett liv på gatorna, säger Anna.

ANNA OCH JENNIE är helt vanliga kvinnor som har bott i Tvååker i hela sitt liv. Vid sitt första besök i Uganda arbetade de i Tvååkers korvkiosk och samlingspu­nkt ”Korv Me Mos”.

– Där har det stått många

insamlings­bössor, skrattar de.

DE LÄRDE KÄNNA varandra för drygt 20 år sedan genom sina män och blev trots olikheter bästa vänner. Men att de skulle engagera sig för en skola för fattiga barn i Afrika var inget de själva eller deras omgivning anade.

Efter första besöket i Uganda fortsatte de att hålla kontakt med Eddie Kisingiri och hans Bristol Academy.

I början var lärarna i Anna och Jennies barns skola drivande i insamlings­projektet. Numera är det enbart Anna och Jennie som är aktiva.

– Alla pengar vi samlar in går oavkortat till att göra allt så bra vi kan för barnen på skolan. Vi sätter alltid vårt fokus på barnen när vi tänker på vad som behöver göras. Vi bygger nya klassrum och förbättrar kök, toaletter och lekplatser... barnen ska få vara barn. Våra resor dit betalar vi med våra egna pengar, allt vi samlar in går till skolan. Bristol Academy som nu har 400 elever växer hela tiden, säger Jennie nöjt.

VARJE BESÖK ÄR en känslomäss­ig berg- och dalbana. Jennie och Anna möter barnens tillgivenh­et, upplever mycket värme och glädje. Samtidigt får de höra hemska historier om vad barnen varit med om och se deras skador, många har blivit slagna. Livet för barn kan vara hårt i fattigdome­ns spår.

– Vi gråter mycket när vi är där nere och vi gråter när vi kommer hem. Samtidigt ger besöken mycket glädje. Vi får så mycket tillbaka och det är fantastisk­t att vi vanliga Tvååkers-tjejer faktiskt kan göra skillnad, säger Anna.

Båda har stort stöd av sina familjer i arbetet med skolan.

– Utan våra familjer hade vi aldrig varit där vi är idag. Dom är våra främsta supportrar i allt vi gör och har gjort.

Med bössor och framför allt olika projekt, föreläsnin­gar och insamlinga­r har Anna och Jennie genom åren lyckats få ihop flera hundra tusen kronor från generösa Tvååkersbo­r och -företag.

Genom bloggen bristolaca­demy.blogg.se har de även fått givare från hela Sverige. I vår ska de göra ett besök på skolan för att se resultatet av deras senaste insamlinga­r.

– Vi reser tillsamman­s med våra familjer och vänner. Under 2017 har vi samlat in 200 000 kronor till ett nytt stenhus som ska innehålla klassrum på nedre plan och lärarbostä­der på andra våningen. Bygget går att följa på bloggen, säger Anna.

 ??  ?? TILLIT. Lilla Vicky som är en av de yngre på skolan sover tryggt i Anna Westerberg­s knä.
TILLIT. Lilla Vicky som är en av de yngre på skolan sover tryggt i Anna Westerberg­s knä.
 ??  ??
 ?? Bild: PRIVAT ?? kan du se på hn.se
Bild: PRIVAT kan du se på hn.se
 ??  ?? BEHÖVER LÄKAS. En del av barnen på skolan har blivit övergivna, slagna och svikna av vuxna. När Anna sitter med Kawalya Davis i knät söker fler pojkar hennes närhet.
BEHÖVER LÄKAS. En del av barnen på skolan har blivit övergivna, slagna och svikna av vuxna. När Anna sitter med Kawalya Davis i knät söker fler pojkar hennes närhet.
 ??  ?? BRA KONTAKT. Jennie Beckman poserar tillsamman­s med Akandinda Trevor framför kameran. Jennie och Anna har genom åren lärt känna många av barnen på Bristol Academy.
BRA KONTAKT. Jennie Beckman poserar tillsamman­s med Akandinda Trevor framför kameran. Jennie och Anna har genom åren lärt känna många av barnen på Bristol Academy.
 ??  ?? SKOLAN GRUNDARE. Mr Eddie Kisingiri blev som barn faderslös och fick hjälp av en holländsk präst som gjorde det möjligt för honom utbilda sig till musiklärar­e.
SKOLAN GRUNDARE. Mr Eddie Kisingiri blev som barn faderslös och fick hjälp av en holländsk präst som gjorde det möjligt för honom utbilda sig till musiklärar­e.
 ??  ?? GÖR NÅGOT. ”Det är fantastisk­t att vi vanliga Tvååkertje­jer faktiskt kan göra skillnad”. Genom bloggen har de fått många nya stödjare från Sverige.
GÖR NÅGOT. ”Det är fantastisk­t att vi vanliga Tvååkertje­jer faktiskt kan göra skillnad”. Genom bloggen har de fått många nya stödjare från Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden