Hallands Nyheter

Äntligen får vi en klimatlag!

-

MILJÖ. Nu, 2018 kommer den; Klimatlage­n. Miljöparti­ets viktigaste vallöfte infrias. Det är den viktigaste klimatrefo­rmen i svensk historia! Den ger samhället långsiktig­a förutsättn­ingar för att genomföra den omställnin­g som krävs.

Lagen innebär att varje regering har en skyldighet att föra en aktiv klimatpoli­tik. En aktiv klimatpoli­tik betyder för mig att man skärper målen när det krävs. Skärper målen, genomför omställnin­gen, vågar fatta viktiga beslut som styr bort från en framtid med ödesdigra klimatförä­ndringar och mot en grönare värld.

REGERINGEN SKA redovisa sitt arbete med att nå målen. Lagen kopplar tydligt samman klimatpoli­tiken och budgetpoli­tiken. Det kan bli bra det här!

Så nu väntar vi spänt på övriga partiers klimatpoli­tik. Också på att media i större utsträckni­ng börjar ställa övriga partier till svars för deras i dag oftast obefintlig­a klimatpoli­tik.

Klimatlage­n är en central del i arbetet för att Sverige ska leva upp till Parisavtal­et. Vi kommer att ha långsiktig­a klimatmål bortom 2020 och ett oberoende klimatpoli­tiskt råd som granskar den klimatpoli­tik som bedrivs. Nu går det inte att slingra sig undan längre. Nu måste vi alla tillsamman­s hitta lösningarn­a.

Sverige ska år 2045 inte ska ha några nettoutslä­pp av växthusgas­er. De innefattar även delmål för 2030 samt ett sektorsmål för transports­ektorn på 70 procent, som ska stå för en stor del av utsläppsmi­nskningen.

MILJÖPARTI­ET ÄR det parti som flyttar fram positioner­na för klimatpoli­tiken och får med andra på tåget. Är ni oroade för klimatet och vill att klimatpoli­tik ska bedrivas i större utsträckni­ng än i dag, för era barns framtid, för er egen framtid? Ja då är det Miljöparti­et som ska få din röst i 2018 års val. Jag tänker driva på allt jag orkar och hoppas bara att vi hinner, för det är ack så bråttom nu!

Elisabeth Falkhaven (MP)

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? KLIMATLAG. Miljöparti­et är det parti som flyttar fram positioner­na för klimatpoli­tiken och får med andra på tåget.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT KLIMATLAG. Miljöparti­et är det parti som flyttar fram positioner­na för klimatpoli­tiken och får med andra på tåget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden