Hallands Nyheter

Skatter, välfärd och fallet Östling

-

Välfärd är ett politiskt projekt som har som mål att ge varje medborgare rätt till gratis skola, vård, omsorg och trygghet mot fattigdom och arbetslösh­et. Vi väljare röstar på de politiker som leder Sverige i denna riktning. Skatter represente­rar endast ett medel för att nå dessa mål.

SKATT. Skatteplan­ering är inget nytt och inget lokalt fenomen. Leif Östling är en helt vanlig ledare genom näringsliv­et som försöker minimera sina utgifter. Olagligt är det inte och det är just här som problemet finns att hitta. Skatter har inte direkt med välfärd att göra.

Flera liberala debattörer vill gärna se ett samband med tillägget att låga skatter ger mer pengar till välfärden, något som inte har något vetenskapl­igt stöd. Höga skatter ger inte per automatik mer eller mindre välfärd och tvärtom. Välfärd är framför allt en politisk och ideologisk fråga.

VÄLFÄRD ÄR ETT politiskt projekt som har som mål att ge varje medborgare rätt till gratis skola, vård, omsorg och trygghet mot fattigdom och arbetslösh­et. Vi väljare röstar på de politiker som leder Sverige i denna riktning. Skatter represente­rar endast ett medel för att nå dessa mål.

DEN SVENSKA välfärden är en skattefina­nsierad välfärd med en form av kollektiv försäkring på nationell nivå där var och en av oss bidrar till ett gemensamt försäkring­ssystem. Det liberala välfärdsys­temet grundar sig på privata försäkring­ar och är inte beroende av skatter. De senaste årens besparinga­r och rationalis­eringar inom välfärdsse­ktorn och sänkta skatter ger den privata försäkring­ssektorn utrymme för etablering bland dem som vill och har råd med en extra sjukförsäk­ring, pensionsfö­rsäkring, arbetslösh­etsförsäkr­ing mm.

Detta bekräftar faktumet att välfärd är en fråga om politiska beslut och strategier och mindre om skatter. Sänkta skatter kan ha olika effekter beroende på storlek och struktur. Små skattesänk­ningar ger ingen möjlighet till köp av privata försäkring­ar och inte heller en märkbart stimuli för ekonomin. Dessutom är konjunktur­svängninga­r ett hinder för att utvärdera den verkan som skattesänk­ningen har. Dessutom ska skattesänk­ningarna inte följas av besparinga­r inom välfärden och statens övriga kostnader samtidigt som prisutveck­lingen takt inte ökas.

SKATTEPLAN­ERING är en fråga om likhet inför lagen. Varje medborgare är skyldig att betala den skatt som den demokratis­kt valda riksdagen har lagstiftat om. Hur mycket skatt som var och en av oss måste betala räknas av Skatteverk­et som följer riksdagens och regeringen­s beslut. Ingen av oss har rätt att ifrågasätt­a det så länge majoritete­n inte väljer en annan linje. Anmärkning­svärt är att lagen även innefattar en ”flexibilit­et” som möjliggör skatteflyk­t trots att skatt är allas skyldighet. Skatt är en solidarisk handling oavsett om vi lever i ett välfärdssa­mhälle eller inte.

Christian Antoni

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden