Hallands Nyheter

Nyheter

- MARIA LOEWEN maria.loewen@hn.se

Nu simmar fler blåfenade tonfiskar i Skagerrak och Kattegatt än tidigare. Dessutom har 18 stycken fått en sändare så att forskare kan lära sig mer om fisken.

Tonfisken var vanlig längs den svenska västkusten under 1930, -40 och -50-talet. Den mest sannolika anledninge­n till att den sedan försvann är att den fiskades för hårt i både svenska och utländska vatten. Men trenden har vänt.

– De senaste femton åren har det arbetats för att bestånden i Atlanten ska återhämta sig plus att det gjorts insatser mot det illegala fisket i Medelhavet, säger Inger Näslund, havsexpert på Världsnatu­rfonden.

bestånd ökar troligtvis området där fisken letar mat, en tänkbar orsak till att den blåfenade tonfisken synts till längs Västkusten de senaste åren. En annan teori är att tonfisken letar sig norrut på grund av att vattnet blivit varmare med mer mat.

Under ett par veckor i början av hösten var forskare och sportfiska­re ute till havs och märkte 14 blåfenade tonfiskar med sattelitsä­ndare. Även i Danmark har fiskar märkts.

– Märkningen kommer bland an- nat kartlägga deras vandringmö­nster, temperatur och hur djupt de simmar.

sitta kvar tills de nöts av och kommer upp till ytan vilket beräknas ta ett år. Först då kan informatio­nen utvärderas.

– För vår del är denna informatio­n viktig för att det inte ska fiskas mer än vad beståndet tål.

Vävnadspro­v har också samlats in för att ta reda på om fiskarna kommer ifrån bestånd i Medelhavet eller Mexikanska golfen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden