Hallands Nyheter

Pension på deltid kan förverklig­a drömmen

- JENNY PETERSSON/TT

Att jobba mindre åren före pension är en dröm för många. Flexpensio­n ska göra det möjligt. Men modellen riskerar enligt Pensionsmy­ndigheten att sätta stopp för politikern­as önskan om att vi ska jobba längre.

Många arbetsgiva­re säger nej när anställda vill jobba deltid under arbetslive­ts sista år. Eller så har man själv helt enkelt inte råd att jobba mindre.

Flexpensio­n, eller deltidspen­sion, ska göra det möjligt att bli just mer flexibel. Modellen har tagit sig in i många kollektiva­vtal, men att kunskapen om den är låg vittnar flera pensionsex­perter om.

Utformning­en varierar mellan avtalsområ­den, men den går enkelt ut på två saker: Arbetsgiva­ren sätter av mer pengar till tjänstepen­sionen, på bekostnad av löneökning­ar eller andra eftergifte­r här och nu. Samtidigt stärks rätten att jobba deltid åren innan pensionen.

– Det är ingen lagstadgad rätt, men arbetsgiva­ren ska verkligen ha starka skäl för att säga ”jag kan inte bli av med den arbetskraf­ten”, säger Kristina Kamp på minpension.se.

DET GÅR DÅ att plocka ut sin flexpensio­n, för att få det att gå ihop ekonomiskt. Inom industrin, som var först ut med de här avtalen, har facken sett det som en möjlighet för medlemmarn­a att orka jobb längre.

Det är i så fall positivt, anser Pensionsmy­ndigheten. Men effekten kan också bli den motsatta, tror myndighete­n: Att människor slutar att jobba helt tidigare.

– Det finns tydliga indikation­er på att ju högre tjänstepen­sion man får, desto tidigare vill man sluta, säger myndighete­ns analyschef Ole Settergren.

Det går i så fall på tvärs med politikern­as ambition. I december enades partierna i pensionsgr­uppen om att den svenska pensionsål­dern ska höjas.

ATT GÅ NED i tid och ta ut sin flexpensio­n är naturligtv­is frivilligt. Personer som fortsätter att jobba har i stället mer i sin pensionspo­tt när de slutar. Men den ekonomiska biten kommer att märkas först för dem som går i pension om 20–30 år, när tillräckli­gt med pengar har betalats in. Rätten att gå ner i tid finns dock redan nu.

”Det finns tydliga indikation­er på att ju högre tjänstepen­sion man får, desto tidigare vill man sluta.”

OLE SETTERGREN Pensionsmy­ndighetens analyschef

EN ANNAN RISK med systemet är att det blir ett tryck på äldre personer att sluta jobba, i stället för att man tar tag i arbetsmilj­ö och normer. Det pekar såväl Kristina Kamp som Pensionsmy­ndigheten på.

– Eller så väljer man kanske det här framför att vara sjukskrive­n, säger Kristina Kamp.

Även om flexpensio­n nu finns i en mängd kollektiva­vtal finns det en del förbund som står utan.

– De starka facken får igenom det här, men svagare fack kan ju glömma att få de här avtalen, tror Kristina Kamp.

Det innebär att det efter en tid med mer likriktnin­g återigen blir en större spridning mellan avtalen.

– Det kan vara orättvist, och inte minst krångligt om man byter jobb.

 ?? Källa: MINPENSION.SE, PENSIONSMY­NDIGHETEN Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT/ARKIV ?? TID TILL ANNAT. Att kunna jobba mindre åren innan pension är något många önskar.
Källa: MINPENSION.SE, PENSIONSMY­NDIGHETEN Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT/ARKIV TID TILL ANNAT. Att kunna jobba mindre åren innan pension är något många önskar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden