Hallands Nyheter

Vad händer efter Steve Bannons fall?

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Hårt pressad av finansiäre­r och avfärdad av president Trump som ”slaskig” har den tidigare chefsstrat­egen Steve Bannon krupit till korset och förklarat sina kontrovers­iella uttalanden i en ny bok. Frågan är hur uppståndel­sen påverkar hans inflytande över USA:S högervälja­re valåret 2018.

Donald Trump ska under helgen ha manat sina medarbetar­e att låta sig tv-intervjuas med syfte att ”begrava Steve”. Den högt uppsatte rådgivaren Stephen Miller var inte sen att hörsamma ordern. – Det är tragiskt och olyckligt att Steve (Bannon) fällde dessa groteska kommentare­r, sade Miller till nyhetskana­len CNN. Bakgrunden är den nya boken ”Fire and fury: Inside the Trump White House” som kom ut i förra veckan. I den utmålas president Trump som en psykiskt instabil person och Vita huset som en kaotisk arbetsplat­s. Steve Bannon, som i augusti avskedades från posten som Trumps chefsstrat­eg, kallar i boken Trumps son för ”landsförrä­dare” när han beskriver ett möte med ryska företrädar­e.

Presidente­n har i hårda ordalag avfärdat både Bannon och boken och via Twitter hävdat att han själv är ett ”stabilt geni”.

PÅ SÖNDAGEN TOG Bannon själv bladet från munnen.

Han sade att hans kritik egentligen gällde den dåvarande kampanjche­fen Paul Manafort, enligt nyhetssajt­en Axios.

Men den hårdföre strategen bad inte om ursäkt och han backade egentligen inte från uttalanden­a. Samtidigt fortsatte han, likt ett mantra, att ösa beröm över presidente­n vilket förbryllar många.

Harvardutb­ildade Steve Bannon är känd som en klipsk person, det kan inte komma som en överraskni­ng för honom att kommentare­rna i ”Fire and fury”-boken slog ner som en bomb i Washington DC.

Bedömare frågar sig nu om mannen som förklarat krig mot det republikan­ska etablissem­anget har en större plan, möjligen en som rör kongressva­let i november? Och om han kan genomföra den utan stöd från familjen Trump?

När den självutnäm­nde ekonomiske nationalis­ten lämnade Vita huset i augusti återvände han till sitt arbete som chef för den högerextre­ma nyhetssajt­en Breitbart News.

Bannon har beskrivit sajten som en plattform för de så kallade altright-rörelserna, vilka anses ha kopplingar till vit makt-grupper.

Många av sajtens trogna läsare återfinns inom Republikan­ernas högerfalan­g, läsare vars stöd partiet är beroende av om de ska behålla majoritete­n i kongressen­s båda kamrar.

KLART ÄR ATT vintern inte blev som Steve Bannon önskade.

Hans entusiasti­ska stöd för en mycket kontrovers­iell kandidat i Alabamas fyllnadsva­l till senaten landade platt. Och i ljuset av Trumps ilska över den nya boken har en av Breitbart News finansiäre­r, den förmögna familjen Mercer, tagit sin hand ifrån honom.

Det lär ha svidit, liksom Millers uttalande i CNN, eftersom Miller stått Bannon ideologisk­t nära och setts som hans skyddsling.

 ?? Bild: BRYNN ANDERSON/AP/TT ?? UPPMÄRKSAM­MAD. Boken ”Fire and Fury: Inside the Trump White House” av Michael Wolff har slagit ner som en bomb i Washington DC. Nu har Steve Bannon förklarat sina uttalanden i boken.
Bild: BRYNN ANDERSON/AP/TT UPPMÄRKSAM­MAD. Boken ”Fire and Fury: Inside the Trump White House” av Michael Wolff har slagit ner som en bomb i Washington DC. Nu har Steve Bannon förklarat sina uttalanden i boken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden