Hallands Nyheter

Alphand jagar OS trots ryggproble­m

- TOBIAS JÖNSSON/TT

Estelle Alphand närmar sig en Os-biljett i slalom. Hon vill även få chansen i parallells­lalom. Om ryggen tillåter. – Jag gillar ”parra” men det är tufft för mig, sade hon.

Lagtävling­en i OS är en stor medaljchan­s för Sverige. En av platserna i laget är öppen eftersom skadade Maria Pietilä Holmner inte har tävlat på hela säsongen.

– Vi har fyra tjejer som levererar riktigt bra. Alla har chansen och jag ser det mest som ett angenämt huvudbry, sade damernas tränare Lars Melin.

I individuel­la parallells­lalomtävli­ngen i Oslo nyårsdagen fick Anna Swenn-larsson chansen i Emelie Wikströms ställe men åkte ut direkt mot suveränen Mikaela Shiffrin. Wikström var kvalificer­ad för tävlingen men stoppades av en ryggskada som stör hennes uppladdnin­g till OS.

– FÖR TILLFÄLLET är jag inne i en sämre period där jag har väldigt svårt att åka skidor och det är väldigt frustreran­de. Vi vet inte ens vad det handlar om för skada, säger Wikström till Smålands-tidningen.

I Oslo var Swenn-larsson landslaget­s enda möjliga ersättare på grund av rankningsr­egler. Men på OS är det bara landslaget som gör uttagninge­n. Två dagar före tävlingen, enligt Lars Melin.

Sveriges olympiska kommitté har tagit ut tre slalomdame­r (Hansdotter, Swenn-larsson och Wikström) till OS medan Estelle Alphand får vänta på sin biljett. Åtminstone ett tag till.

22-åringen bytte landslag från Frankrike till Sverige i somras och fick ett lyft direkt. Femteplace­ringen i Lienz i mellandaga­rna är karriärens bästa. I senaste tävlingen i Kranjska Gora blev hon åtta. Alltså två placeringa­r inom Sok-kraven att idrottaren ska kunna konkurrera om en topp 8-placering på OS.

Den orädda åkningen har dessutom lovat mer.

– Hon har en skön åkstil, berömde lagkamrate­n Swenn-larsson.

I Zagreb i början av januari var Alphand på väg mot pallen. Hon låg sexa efter första åket, och som i de flesta av hennes tävlingar ökade hon farten i andra åket.

Men den här gången körde hon ur.

– Tråkigt för Estelle. Hon hade ett superåk på gång. Men det är sånt som händer när man laddar på, sade Lars Melin.

– Jag försökte i alla fall, sade hon själv.

OCH ALPHAND SER optimistis­kt på framtiden.

– Det är jättekul. Jag känner att det verkligen går framåt och att jag kan tävla med de bästa.

Om hon ska lägga till ”parra”, som åkarna gillar att kalla parallells­lalom, till discipline­rna slalom * * * * och storslalom behöver hon ändra sin träning.

– Jag har lite problem med ryggen, så det är tufft att åka parra. Men om jag kan vara med så skulle det vara kul. Varför inte?

”Parra” innebär ofta många åk och banorna är krävande för ryggen, vilket minst André Myhrer vittnat om.

– Ja. Man svänger mycket med överkroppe­n också. Jag gillar parra men det är tufft för mig, sade Alphand. Är ryggproble­men nya för dig?

– Nej, jag har haft det ganska länge och det är något jag måste göra något åt. Hitta rätt övningar.

Nästa tävling i Flachau blir ännu ett tillfälle att visa upp sig under ett hektiskt tävlingssc­hema.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL ?? SIKTAR HÖGT. Det har gått fort för Estelle Alphand sedan landslagsb­ytet från Frankrike till Sverige. Och drömmen om OS lever.
Bild: PONTUS LUNDAHL SIKTAR HÖGT. Det har gått fort för Estelle Alphand sedan landslagsb­ytet från Frankrike till Sverige. Och drömmen om OS lever.
 ?? Bild: NISSE SCHMIDT ?? KONKURRENT­ERNA. Maria Pietilä Holmner, Emelie Wikström, Frida Hansdotter och Anna Swenn-larsson hoppas alla på en plats i lagtävling­en till OS.
Frida Hansdotter:
2-3-3-5-4.
Anna Swenn-larsson:
10-10-22-6-7.
Estelle Alphand:
8-5-23-25.
Emelie...
Bild: NISSE SCHMIDT KONKURRENT­ERNA. Maria Pietilä Holmner, Emelie Wikström, Frida Hansdotter och Anna Swenn-larsson hoppas alla på en plats i lagtävling­en till OS. Frida Hansdotter: 2-3-3-5-4. Anna Swenn-larsson: 10-10-22-6-7. Estelle Alphand: 8-5-23-25. Emelie...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden