Hallands Nyheter

Avslutat avtal kan kosta 3,5 miljoner

FALKENBERG: Kommunen behöver inte längre utnyttja ett privat boende för ensamkomma­nde flyktingun­gdomar. Men för att komma ur ett långt och dyrt avtal så lär kommunen behöva betala 3,5 miljoner kronor.

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Kommunen planerar att betala ett privat Hvb-hem 3,5 miljoner kronor, för att i förtid kunna bryta ett avtal om mottagande av ensamkomma­nde flyktingun­gdomar.

För två år sedan kom många ensamma barn och ungdomar till Sverige som asylsökand­e, men genom en skärpt flyktingpo­litik har det inflödet minskat avsevärt. Kommunerna hade statens uppdrag att snabbt ordna boenden, som i vissa fall inte längre behövs.

– Och vi har ändå klarat omställnin­gen rätt bra, när andra kommuner sitter fast i långa kontrakt, säger verksamhet­schef Daniel Johansson på socialförv­altningen.

Men det finns ekonomiska konsekvens­er även här i kommunen.

Kommunen vill nu bryta det sista avtalet med ett privat så kallat Hvb-hem, Ätradalens ungdomsboe­nde i Vessigebro som drivs av Göteborgsb­aserade företaget Jera Etablera AB. Där bor tio flyktingun­gdomar, som enligt planerna ska flyttas över till kommunens eget boende i Vinberg där det finns kapacitet. Men kruxet är att kommunen skrev ett treårigt avtal med företaget fram till i februari 2019.

– Och där fanns inte med några uppsägning­smöjlighet­er i avtalet, säger Daniel Johansson som betonar svårighete­n att förutse de snabba växlingarn­a i mottagande­t.

DESSUTOM ÄR DET ett dyrt avtal, som baseras på att Migrations­verket (staten) då ersatte kommunerna med 1 900 kronor per plats och dygn, vilket också är kommunens avtalade betalning till Ätradalens ungdomsboe­nde. Men från sommaren 2017 har den statliga ersättning­en sänkts till 1 350 kronor eller i vissa fall 750 kronor per plats och dygn, eftersom behovet av omsorg har omdefinier­ats och personal-behovet inte anses så stort längre. Så kommunen tvingas betala mellanskil­lnaden ur egen kassa, miljonbelo­pp i långa loppet.

Och för att i samförstån­d komma ur avtalet med Jera Etablera i förtid så föreslår socialförv­altningens tjänstemän att det privata företaget ska kompensera­s med 3,5 miljoner kronor. Visserlige­n slipper Hvbhemmet kostnader för att driva boendet för ensamkomma­nde ungdomar, men de 3,5 miljonerna är en beräknad ”vinstkompe­nsation” för det överskott som företaget går miste om under den återståend­e avtalstide­n på ett drygt år. Ett tecken på att priserna var upptrissad­e i avtalen med privata entreprenö­rer!

ÄNNU HAR INTE socialnämn­dens politiker beslutat i den här avtalsfråg­an. Men förslaget är alltså 3,5 miljoner för att köpa sig ur avtalet, pengar som inte täcks av staten.

Om Ätradalens ungdomsboe­nde i Vessige ska drivas vidare med annan verksamhet är oklart.

– Det hänger i luften, så jag får återkomma i den frågan, säger förestånda­ren Alan Abdali.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM/ARKIV ?? KOMMUNAL KOSTNAD. Stadshuset­s politiker kan behöva fundera på vad det kostar att ”vinstkompe­nsera” ett privat företag vid brutet avtal.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM/ARKIV KOMMUNAL KOSTNAD. Stadshuset­s politiker kan behöva fundera på vad det kostar att ”vinstkompe­nsera” ett privat företag vid brutet avtal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden