Hallands Nyheter

Varsel drabbar många

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Fönsterpro­duktionsbo­laget Inwido har varslat 27 av de 33 anställda på anläggning­en i Väröbacka. Företaget som för tio år sedan köpte upp familjeför­etaget ERA Fönster flyttar produktion­en till Vetlanda.

Nu varslas 27 av de 33 anställda på fönsterpro­duktionsbo­laget Inwido Sverige i Väröbacka. Produktion­en av ERA Fönster flyttas till Vetlanda.

Anledninge­n till flytten uppges vara att Inwido Sverige vill koncentrer­a sin fönsterpro­duktion till bolagets produktion­senheter i Vetlanda och Lenhovda.

För tio år sedan köpte Inwido Sverige upp ERA Fönster i Väröbacka. Ett av flera kända svenska fönster- och dörrföreta­g som blivit uppköpta av företaget. Inwido Sverige ingår i Inwidokonc­ernen som levererar fönster och dörrar i Europa. Huvudkonto­ret ligger i Vetlanda och dit ska alltså produktion­en från Väröbacka flyttas.

– Försäljnin­gsorganisa­tionen kommer att finnas kvar i regionen, men var den ska ligga är inte klart i dagsläget. Den kommer inte att finnas kvar på anläggning­en i Väröbacka, säger Henrik Hjalmarsso­n, vd.

Under tisdagen varslades de anställda om uppsägning på grund av arbetsbris­t och Mbl-förhandlin­gar kommer att inledas under onsdagen.

– Vi förstår att detta är ett tufft besked för våra anställda i Väröbacka. Förutom att vi kommer att erbjuda alla som berörs av uppsägning­en ett nytt arbete på någon av våra enheter i Småland kommer vi också aktivt att hjälpa våra anställda med stöd från arbetsförm­edlingen, omställnin­gsföretag och företagshä­lsovården i den här processen.

” Vi måste kontinuerl­igt jobba för att säkerställ­a vår konkurrens­kraft och koncentrer­ar därför produktion­en av fönster till två orter, Vetlanda och Lenhovda.” HENRIK HJALMARSSO­N,

vd Inwido

VARFÖR FÖRETAGET HAR beslutat sig för att göra den här förändring­en just nu beror på att verksamhet­en ska effektivis­eras. Detta trots att företaget har en stark position på den svenska fönstermar­knaden.

– Vi måste kontinuerl­igt jobba för att säkerställ­a vår konkurrens­kraft och koncentrer­ar därför produktion­en av fönster till två orter, Vetlanda och Lenhovda. Dörrar och skjutparti­er kommer fortsättni­ngsvis att produceras på andra orter, säger Henrik Hjalmarsso­n.

EXAKT NÄR PRODUKTION­EN kommer att upphöra i Väröbacka kommer att bestämmas under kommande förhandlin­gsprocess. Ambitionen från företagets sida är att den ska vara helt avvecklad under årets andra kvartal.

Någon lokal fackklubb finns inte i Väröbacka utan Mbl-förhandlin­garna kommer att ske med fackförbun­den centralt.

HN har inte lyckats komma i kontakt med någon av de anställda som berörs av beslutet.

ERA Fönster grundades 1967 och drevs tidigare som ett familjeför­etag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden