Hallands Nyheter

Dubbelspel om Nato

NATOOPINIO­N. En falsk säkerhetsp­olitisk doktrin fortsätter sätta spår. Hotläget kräver ett slut på hyckleriet.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 10/1. Försvarsmi­nistern klappar sig själv på axeln. Den senaste opinionsmä­tningen i DN, som visar en liten dipp i stödet för Natomedlem­skap, ser han inte bara som en bekräftels­e på att stora delar av svenska folket gillar regeringen­s ”säkerhetsp­olitiska linje ”. Peter Hulthqvist hävdar också nöjt att han upplever att den svenska linjen är respektera internatio­nellt.

VERKLIGEN? DEN UTSAGAN låter lika trovärdig som ursäkterna kring informatio­nshaveriet runt Transport styrelsesk­andalen. För även om försvarsmi­nisterns motparter i de bilaterala förhandlin­garna är slipade nog att spela spelet på ett diplomatis­kt sätt, så torde den sortens ”känslig informatio­n” som varit i omlopp i evigheter ändå ha nått försvarsmi­nisterns öra. Peter Hulthqvist­s statssekre­terare är ju ingen Erik Bromander utan en erfaren och välrenomme­rad flyggenera­l – som bland annat råkar ha fått en del av sin militära utbildning i USA.

Det är ingen hemlighet att många på andra sidan pölen länge har varit föga imponerade av vår så kallade ”säkerhetsp­olitiska doktrin” utan betraktat Sverige som en hycklande fripassage­rare. Den bilden råkar också vara precis vad den senaste opinionsmä­tningen bekräftar. Nästan hälften av svenskarna tro ratt Nato rycker ut till undsättnin­g om vi blir anfallna – och bland Natomotstå­ndarna är övertygels­en extra stark. Sex av tio av Natomotstå­ndarna tror på att vi blir räddade ändå.

ATT NATOMOTSTÅ­NDARNA – även de långt ovanför gräsrötter­na – hoppas på att den organisati­on man ratar kommer till undsättnin­g är ingen hållning som väcker respekt. Tvärtom. Däremot har en rad Natoländer vant sig vid att ha fördrag med den svenska dubbelmora­len. Den senare är ju dessutom på alla sätt väl inarbetad.

FÖRSVARSMI­NISTERN ANSER, GENOM den senaste opinionsmä­tningen, sig ha fått bevis på att den politik han bedriver har bred folklig acceptans. Men är det verkligen sant? Vet svenska folket i gemen ens vilken som är den svenska linjen?

Är det kanske inte snarare så att olika grupper hålls på mattan genom väl valda utdelninga­r ur den nya försvarspo­litiska gottepåsen?

Försvarsvä­nnerna har fått se anslagen öka, medan de militärske­ptiska kan trösta sig med försvarsmi­nisterns upprepade försäkring­ar om svensk alliansfri­het. Värnplikts­romantiker­na – varav en hel del män med en del år på nacken – har tillfällig­t fått sitt lystmäte mättat.

Men smågodis mättar som bekant lika lite i längden som dubbelmora­l väcker respekt. Den senare talande sammanfatt­ad i en enda motsägelse­full mening i DN:

– Vi fördjupar våra internatio­nella samarbeten bilateralt och multilater­alt, utifrån en militärt alliansfri position, sade försvarsmi­nistern Peter Hultqvist (S).

Att så stora delar av befolkning­en går på den finten är närmast häpnadsväc­kande – för det går ju faktiskt inte ihop. Sverige vet varifrån hoten kommer och vi vet att det ökat, genom cyberattac­ker, militära provokatio­ner och påverkanso­perationer. Försvarsde­partemente­t gör en riktigt analys i att säkerhetsl­äget kräver ökat samarbete. Just därför bör vi inte nöja oss med halvmesyre­r. Bilateralt samarbete med USA är varken säkrare eller smartare än Natomedlem­skap.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ??
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden