Hallands Nyheter

Skolans kravlöshet leder oss i fördärvet

- MATHIAS GRIMPE Nyhetsbyrå Centerpres­sens

Svensk skolpoliti­k är bedräglig. Alla med tillräckli­g makt att kunna påverka åt rätt håll, är väl medvetna om skolpoliti­kens olika inbyggda systemfel. Ändå är det ingen som riktigt tar dem på fullaste allvar. Kunskapsni­vån är tragikomis­k. Nog borde vi kunna kräva mer än det här.

Regeringen talar vackert om något vi tyvärr inte sett skymten av. En kunskapsna­tion. Tyvärr har problemen snarare ständigt förvärrats bland de skolor med störst trösklar att häva sig upp för. En snart minoritet av elever drar upp kunskapsni­vån. Men utan andra elevers draghjälp till samhället, ökar detta enbart klyftornas gap.

Istället för skrotade nationella prov, behövs en nationell kraftfull upprycknin­g. En omvälvande upplevelse för att en gång för alla lämna de disciplinä­ra problemen och kravlöshet­en bakom oss. Det finns uppenbara anledninga­r till varför tyska skolor skiljer mellan lärare, personal och elever genom bland annat tilltal – distansen upprätthål­ler en hög och välbehövli­g nivå av respekt. Dels för yrket, men också för de yrkesutöva­nden. Tyvärr visar svenska elevers undermålig­a respekt för lärare, som får utstå glåpord, hot och våld, att yrket inte längre kan utövas på ett tillfredss­tällande sätt. Och kunskapsni­vån blir därefter.

MAGNUS HENREKSON, PROFESSOR i nationalek­onomi och vd för Institutet för Näringsliv­sforskning, ser de alldeles för uppenbara riskerna med dagens skola (GP 7/1). Istället för att låta miljardern­a rulla i fel riktning, borde regeringen­s utvalde kunskapsfö­reträdare, skolminist­ern, öka kraven. Och därmed kunskapsni­vån.

Henrekson, ihop med de tre professore­rna Inger Enkvist, Martin Ingvar samt doktorande­n Ingrid Wållgren, låg hösten 2017 bakom boken ”Kunskapssy­nen och pedagogike­n” (Dialogos förlag). Den ger så många exempel på vad som gått fel, att skolminist­ern för en gångs skull måste tillåta sig vara självkriti­sk. Den postmodern­a pedagogike­n drar ner skolan i fördärvet. Och ändå tillåts den fortsätta.

Fridolins intentione­r må vara hur goda som helst, men kravlöshet är inte ett av alternativ­en till hur vi lyckas rycka upp skolan. Kravlöshet­ens dyrköpta pris kan vi dagligen följa när det rapportera­s om skolor som står vid ruinens brant. Tyvärr är detta antal så omfattande att problemen i nuläget enbart löses genom att någon vågar ta ledarskape­t på allvar och inte längre frågar om lov när det behövs uppenbara disciplinä­ra åtgärder.

Är det fortsatta mandatet givet för Gustav Fridolin (MP)? För mår han inte utveckla skolan bör han avgå – om vi inte vill sitta och se på när lågkonjunk­turen kommer och andra länder kör över oss fullständi­gt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden