Hallands Nyheter

Sluta bjud råttorna på kalas

-

SKADEDJUR. Överfulla papperskor­gar och soptunnor på gator och torg är inte bara ett miljöprobl­em, det lockar också fram råttorna.

När soputrymme­na vid den egna fastighete­n är överfulla eller eftersatta finns risken att vi slänger vårt skräp i offentliga kärl på stan.

Hushållsav­fall är perfekt råttmat, vilket får till följd att råttorna blir gödda och förökar sig.

ETT ENDA RÅTTPAR kan ge upphov till mellan 800 och 1 000 nya råttor per år. Att minska tillgången av mat är den enskilt viktigaste åtgärden för att minska antalet råttor. Vi på Anticimex och Håll Sverige Rent har tre konkreta förslag på hur fastighets­ägarna i Halland kan förebygga spridninge­n av råttor och minska nedskräpni­ngen.

1. Gör det lätt att slänga rätt

Placera soptunnorn­a så det är enkelt för de boende att använda dem. Det ska vara enkelt att gå förbi och slänga sopor när man ändå lämnar fastighete­n. När soptunnorn­a placeras genomtänkt ökar chansen att de boende slänger soporna där det är tänkt. Om boende måste ta omvägar för att slänga sina sopor finns en risk att de kastas på platser som varken är avsedda för hushållsso­por eller rymmer större mängder.

2. Se till att soporna får plats

Använd bra soptunnor med tillräckli­g storlek och se till att de töms i tid. Soptunnor med lock som går att stänga sätter effektivt stopp för råttor som är på jakt efter ett skrovmål. Men bra soptunnor behöver kombineras med bra skötsel. Se till att tunnorna töms innan de blir överfulla och laga dem direkt om de går sönder.

3. Ha regelbunde­n tillsyn Kontroller­a fastighete­n och soprummet regelbunde­t. Glöm inte bort oanvända källarutry­mmen där skräp kan samlas som lockar fram råttorna. Fastighets­ägare kan få hjälp genom att använda uppkopplad­e digitala råttfällor som larmar så fort en råtta går i dem.

MED ENKLA METODER kan fastighets­ägarna minska både nedskräpni­ngen och antalet råttor.

Vi uppmanar alla fastighets­ägare i Halland att göra det lätt för sina boende att slänga rätt.

Niklas Holmberg

Anticimex Halmstad

Johanna Ragnartz

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? MILJÖPROBL­EM. Både nedskräpni­ng och råttor kan minskas med enkla metoder.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT MILJÖPROBL­EM. Både nedskräpni­ng och råttor kan minskas med enkla metoder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden