Hallands Nyheter

Falkenberg – en kulturfien­tlig stad?

-

vd, Håll Sverige Rent

på artikeln ”Konsten kan försvinna från Kuben” (4/1).

KULTUR. Ingen bra början på 2018 – i HN kunde vi läsa den 4 januari att ”Konsten kan försvinna från Kuben”. År 2017 slutade inte heller särskilt bra: i december kunde vi läsa om att Barnakadem­in hotas av nedläggnin­g. Hur kan det komma sig att dagens politiker tycks sakna intresse för att bevara och medverka till att upprätthål­la kulturintr­esset hos sina skattebeta­lande invånare?

I EN INSÄNDARE i mars 2017 tog jag upp det negativa med att stänga Stadshuset för allmänhete­n, men nu är det alltså ett faktum.

Att också ta ifrån oss stadens enda centrala konsthall som dessutom är fullt tillgängli­g för alla vore en ren förolämpni­ng för alla konstälska­re! Från början ansåg uppenbarli­gen politikern­a att det var viktigt att vem som helst fick ställa ut och att det skulle vara kostnadsfr­itt för både utställare och besökare, ett generöst och folkligt beslut som alltså våra nuvarande styrande är beredda att skrota efter snart 60 år – en sorglig inställnin­g!

ÄR TANKEN DÅ också att man inte blir insläppt i Kuben innan man framfört sitt ärende i en porttelefo­n så att byggnaden därmed blir hermetiskt tillsluten?

Jag har ett förslag som rimligtvis borde gå att genomföra: Låt de besökande vänta i det öppna rummet utanför fullmäktig­esalen (om det finns kvar, jag har ju ingen möjlighet att gå dit och kolla), så ges de dessutom en chans att se konsten och tavlorna där, bland annat Robert Lundbergs Laxauktion som kanske inte så många sett i original. Om man går upp eller ner för trapporna är ju egalt och hiss finns. De flesta besökande ska troligen ha kontakt med samhällsby­ggnadsavde­lningen som är kvar på tredje våningen?

På så sätt kan man behålla Kuben till konstlivet och dessutom bidra till att Rådhustorg­et hålls vid liv när torghandel­n flyttat till Rörbeckspl­atsen!

Siv Qvarfordh ordförande i Falkenberg­s kultur- & hembygdsfö­rening

 ?? Bild: MÅRTEN SAMUELSON/ARKIV ?? KAN STÄNGAS. Att stänga Falkenberg­s enda centrala konsthall vore en ren förolämpni­ng för skattebeta­lande konstälska­re.
Bild: MÅRTEN SAMUELSON/ARKIV KAN STÄNGAS. Att stänga Falkenberg­s enda centrala konsthall vore en ren förolämpni­ng för skattebeta­lande konstälska­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden