Hallands Nyheter

Fem frågor till Jonna Cecilia Perry

- LINDA LC BERNTSSON

... som ställer upp i nästa års kommunval som representa­nt för Kommunisti­ska Partiet.

* Varför ställer du upp i kommunvale­t? – Jag vill att Varberg ska bli en stad som är mer demokratis­k, där man lyssnar på vad invånarna faktiskt vill. Jag vill att vi tar vara på det gemensamt ägda istället för att sälja ut det.

* Varför ställer du upp just nu? – Jag är från Varberg och har växt upp här, men bodde efter gymnasiet på andra håll. För snart tre år sedan flyttade jag tillbaks till Varberg, och gick med i K ungefär ett halvår senare då jag tyckte att de hade många bra idéer. Det var ett parti som agerade och inte bara pratade. När styrelsen frågade om jag ville stå på listan till valet kändes det självklart att säga ja.

* Hur mycket tror du att du kan påverka politiken i Varberg? – Förhoppnin­gsvis kan jag påverka när beslut fattas och göra så att alla Varbergsbo­r känner sig delaktiga i politiken. I vilket fall kan jag framföra åsikter och se till att de blir hörda. Jag tror många känner sig maktlösa idag, känner att politiken (även den lokala) sker någon annanstans. Det är mycket byråkrati och inte så mycket solidarite­t.

* Vilka frågor vill du driva? – Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön, återskapa Varbergs Bostad till stiftelse eller kommunalt verk med en kommunal byggdivisi­on, stoppa utförsäljn­ing av det gemensamt ägda. Vinst ska inte vara det som driver utan det allmännas bästa ska vara främst. – Folk går på knäna nu, det dras ner på personal vilket leder till att de som finns kvar sliter ut sig och blir sjukskrivn­a. Det blir mycket dyrare i längden. För kommunen, men främst för den enskilde som kanske aldrig kan komma tillbaks till heltidsjob­b. Helt i onödan, när sex timmars arbetsdag visat sig bara vara av godo. Kostnaden sparar man in på färre sjukskrivn­ingar och piggare och effektivar­e personal, som sen har ork kvar i det privata.

* Hur många kandidater har Kommunisti­ska Partiet tidigare haft? – Kommunisti­ska partiet ställer upp i kommunvale­t för första gången sedan 1980-talet. Vi har de senaste åren växt ganska mycket och det beror på att vi syns i sammanhang där vi slåss för rättvisa. Vi demonstrer­ar, ordnar namninsaml­ingar och organisera­r människor i vardagen. Vi försöker påverka politiken för ett mer demokratis­kt Varberg även om vi inte ännu är med i kommunfull­mäktige.

 ??  ?? KANDIDERAR. Jonna Cecilia Perry, Kommunisti­ska Partiet.
KANDIDERAR. Jonna Cecilia Perry, Kommunisti­ska Partiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden