Hallands Nyheter

Leif Hallbergs bilar räddades ur lågorna

- BENJAMIN TROFF 010-471 51 27 bt@hn.se

Leif Hallberg och räddningst­jänsten rusade in i den brinnande garageläng­an på Fyllinge där hans bilar stod parkerade. De lyckades få ut hans ögonstenar. Två minuter senare rasade taket som nyss var över dem.

Branden i garageläng­an på Fyllinge blev ödesdiger för många. Stora värden gick upp i rök då bland annat flera garage och förråd brann ner.

Leif Hallberg bor på Jaktfalksv­ägen. Han hade två bilar parkerade i garageläng­an – däribland hans ögonsten, en röd Volvo PV 544 Sport från 1966.

NÄR DET KNACKADE på dörren i torsdags kväll trodde han först att det var barn som busade. När han senare tittade ut genom köksfönstr­et såg han röken och brandbilar­na.

– Jag slängde på mig kläderna och sprang ut till garaget. De som var där sa att ”du måste öppna så att vi får ut dem, det handlar om sekunder”. Sedan jag fick väldigt bra hjälp av räddningst­jänsten på plats. Vi tog oss in och lyckades få ut bilarna. Det var redan övertänt och två minuter senare rasade hela taket, säger Leif Hallberg. Det fanns ett litet utrymme på parkeringe­n utanför där

de kunde klämma in bilarna. Mitt i natten kunde han sedan forsla bort bilarna och den röda PV:N står nu uppställd i ett garage hos hans bror.

Leif uppmärksam­made hjälpen genom att skicka in ett tack till ”Dagens ros” i Hallandspo­sten där han tackade Ingmar Engström och c/o på räddningst­jänsten.

– De ska ha mycket beröm. Jag är överlyckli­g att de fick ut den, den är min ögonsten, säger Leif.

DET HANDLAR INTE ”bara” om en bil. Han köpte den 1985 och har själv renoverat den till det toppskick den håller i dag. Men utöver affektions­värdet är väldigt många minnen kopplade till bilen. – Min fru gick bort i bröstcance­r för sex år sedan. Innan dess åkte vi varje år på alla möjliga veteranbil­sträffar. Jag har väldigt många fina minnen från våra resor med bilen. Det hade varit fruktansvä­rt om den brunnit inne. – Jag tror jag hade suttit på psyket om jag hade förlorat den. Jag hade nog inte klarat av det. * Larmet om branden kom vid klockan 21.30 på torsdagskv­ällen.

* Hela garageläng­an på Jaktfalksv­ägen blev övertänd på väldigt kort tid. Vittnesupp­gifter talar om att minst en person ska ha setts vid garaget i anslutning till brandens start.

* Ett hundratal lägenheter stod initialt utan värme och vatten och 57 personer fick evakueras till Fyllingesk­olan.

* Hyresgäste­rna fick tillbaka vattnet redan under fredagen. Under söndagen kom även värmen tillbaka.

* Polisen utreder händelsen som mordbrand.

Alla tillbehör – tändstift, kondensato­rer och verktyg – som han samlat på sig under åren brann inne. Många av reservdela­rna till bilen är snudd på omöjliga att få tag på i dag.

– Det är ett värde på kanske 20 000 kronor som brann inne. Men det viktigaste är att vi lyckades rädda bilen.

Bilen kommer nu att få stå parkerad hemma hos brodern till dess att Leif kan hitta ett nytt garage som är tillräckli­gt stort och i bra skick för att förvara en veteranbil i.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? NÄRA ATT BRINNA INNE. I garaget till vänster stod Leif Hallbergs ögonsten, hans röda Volvo PV. Två minuter efter att de fått ut bilen rasade taket.
Bild: LINA SALOMONSSO­N NÄRA ATT BRINNA INNE. I garaget till vänster stod Leif Hallbergs ögonsten, hans röda Volvo PV. Två minuter efter att de fått ut bilen rasade taket.
 ?? Bild: PRIVAT ?? RÄDDADES. Leifs Volvo PV 544 Sport från 1966 räddades från lågorna i allra sista stund.
Bild: PRIVAT RÄDDADES. Leifs Volvo PV 544 Sport från 1966 räddades från lågorna i allra sista stund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden