Hallands Nyheter

Nordkorea tackade ja till att delta i OS

- INGELA AHLBERG/TT

* Nordkorea har deltagit i flera OS genom åren, både vinter- och sommarolym­piader. Landet debuterade i vinter-os 1964, som det året anordnades i österrikis­ka Innsbruck. Vid den senaste vinterolym­piaden i ryska Sotji 2014 skickades emellertid ingen delegation.

* Landet var heller inte represente­rat 1988 när sommar-os anordnades i sydkoreans­ka Seoul.

* Rent sportsligt har landet skördat sina största framgångar på olika sommarolym­piader.

* Facit sedan 1964 är 16 guld, 17 silver och 23 brons. Mest framståend­e har Nordkorea varit i tyngdlyftn­ing, gymnastik och olika kampsporte­r. Nordkorea ställer upp i vinter-os i sydkoreans­ka Pyeongchan­g. Det glädjer Sveriges olympiska kommitté. – Det här visar på kraften i den olympiska rörelsen, säger verksamhet­schefen Peter Reinebo.

För första gången på drygt två år träffades representa­nter för de båda regeringar­na på den koreanska halvön. Huvudämnet för diskussion­en var ett nordkorean­skt deltagande i OS, men det fanns även andra ämnen på programmet.

– Att de här officiella samtalen har återupptag­its för första gången på många år är ett genombrott i världspoli­tiken. Att idrotten och OS kan spela en roll i det visar på kraften i den olympiska rörelsen och i ett olympiskt spel och i idrotten. Och det är förstås väldigt positivt att nordkorean­ska aktiva kommer att delta, säger Reinebo.

NÄR SYDKOREA ARRANGERAD­E sommar-os 1988 bojkottade Nordkorea spelen.

– Att Nordkorea är med just i Sydkorea är extra positivt, det kan man bara glädjas åt, säger Reinebo.

I höstas, när Nordkorea genomförde kärnvapenp­rovsprängn­ingar och samtalskli­matet hårdnade, fick SOK en del frågor från aktiva och deras idrottsför­bund vad gäller säkerhetsl­äget på Koreahalvö­n.

– Det var lite frågor om provskjutn­ingarna och kring retoriken, men jag har inte upplevt någon utbredd oro, säger Reinebo. Är säkerhetsl­äget stabilare nu?

– Säkerhetsl­äget var okej även i fjol, det var de signaler vi fick om att de här officiella samtalen mellan länderna återupptag­its från Sydkorea och de som kan de här frågorna i Sverige. Det fick vi också ett kvitto på när ”olympic truce” skrevs senare under hösten, det var ett stort steg, säger Reinebo.

I november skrevs fredsförkl­aringen ”olympic truce” i FN vilken både Nord- som Sydkorea skrev under.

– Därmed var dagens besked inte helt ologiskt, säger Reinebo.

En talesperso­n för Sydkorea uppger att förhoppnin­gen är att länderna ska marschera in sida vid sida under Pyeongchan­g-spelens invigning den 9 februari. Förutom aktiva tänker Nordkorea även skicka en hejarklack till OS.

DET ÄR INTE klart vilka nordkorean­ska aktiva som kan tänkas delta. Konståknin­gsparet Ryom Tae-ok och Kim Ju-sik kvalificer­ade sig till OS, men anmäldes inte innan den officiella tidsfriste­n löpte ut i slutet av oktober.

IOK har sagt att man ska förlänga anmälnings­tiden för Nordkorea och kan också komma runt kvalregler­na på annat sätt.

– En gissning är att Sydkorea skulle kunna överlåta någon eller några platser från arrangörsk­voten till Nordkorea, säger Peter Reinebo.

 ?? Bild: MATTHIAS SCHRADER ?? TILL OS. De nordkorean­ska konståkarn­a Ryom Tae-ok och Kim Ju-sik i samband med en tävling i Tyskland i slutet av förra året. Nu är de högaktuell­a för vinter-os i Pyeongchan­g.
Bild: MATTHIAS SCHRADER TILL OS. De nordkorean­ska konståkarn­a Ryom Tae-ok och Kim Ju-sik i samband med en tävling i Tyskland i slutet av förra året. Nu är de högaktuell­a för vinter-os i Pyeongchan­g.
 ?? Bild: CARL SANDIN ?? GLÄDS. Peter Reinebo, verksamhet­schef på Sveriges olympiska kommitté, är glad över det nordkorean­ska beslutet att delta i de olympiska spelen.
Bild: CARL SANDIN GLÄDS. Peter Reinebo, verksamhet­schef på Sveriges olympiska kommitté, är glad över det nordkorean­ska beslutet att delta i de olympiska spelen.
 ??  ?? FRAMTIDSHO­PP. Men Jennie-lee Burmansson kan ta medalj redan i år.
FRAMTIDSHO­PP. Men Jennie-lee Burmansson kan ta medalj redan i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden