Hallands Nyheter

Ehsan Sharfi säger att han är 16 år. Rättsmedic­inalverket hävdar att det inte stämmer.

VARBERG: EHSAN SHARFI FICK SIN ÅLDER UPPSKRIVEN

- LINDA LC BERNTSSON linda.berntsson@hn.se

I höstas drog Rättsmedic­inalverket (RMV) slutsatsen att Ehsan Sharfi är 18 år. Samtidigt nekades han uppehållst­illstånd.

Ehsan Sharfi själv säger att han är 16 år. Om så är fallet innebär det att det vore ett brott mot FN:S barnkonven­tion att utvisa honom.

Han är ursprungli­gen från Afghanista­n och kom till Sverige hösten 2015. Först bodde han en månad i Göteborg innan flytten gick till Skåne.

Nu har han bott i Varberg i ungefär ett år.

Under den tiden har han skaffat kompisar i skolan och börjat träna fotboll med Tvååkers IF. Han har också hunnit delta i USM i brottning.

– Jag började träna brottning när jag kom till Skåne. Då tränade jag för Marsvinsho­lms IF utanför Ystad. När jag flyttade hit gick jag med i Varbergs Bois BK, säger Ehsan Sharfi.

En ögonskada och en operation av hornhinnan gör att han inte får brottas längre. När han spelar fotboll måste han använda skyddsglas­ögon.

I HÖSTAS GENOMGICK Ehsan Sharfi en medicinsk åldersbedö­mning, som genomförde­s av Rättsmedic­inalverket, RMV. Vid en sådan bedömning genomförs två undersökni­ngar; en röntgenund­ersökning av visdomstän­derna och en magnetkame­raundersök­ning av knäleden.

Undersökni­ngarna är frivilliga men har fått kritik vid flera tillfällen. Bland annat har Neda Khanshan från Stockholms Asylbyrå sagt till Svenska Dagbladet att de asylsökand­e som tackar nej till åldersbedö­mning vanligtvis blir uppskrivna. Hon har också kallat tillvägagå­ngssättet för en rättsskand­al. Flera rättsläkar­e hävdar att magnetkame­raundersök­ningen av knäleden är ”direkt olämplig”.

I november 2017 skrev Svenska Barnläkarf­öreningen ett brev till migrations­minister Heléne Fritzon och regeringen gällande åldersbedö­mningarna. Där hänvisar de till en tysk studie som enligt dem visar att knäleden tillväxtzo­n sluter sig tidigare än man trott. Därför menar de att den metoden är olämplig för att bedöma 18-årsgräns.

I Ehsan Sharfis fall visade under-

”Migrations­verket tog en annan hänsyn innan. Då behandlade­s ärendena fortare. När beslutet tas borde de utgå från hur situatione­n såg ut när han sökte asyl för två år sedan.” ELLI LINDGREN,

Agape Varberg

sökningen av visdomstän­derna att han var under 18.

– Knäleden visade 18. Därför skrev de upp min ålder.

SEDAN I HÖSTAS klassas han alltså som en vuxen man, vilket innebär att Varbergs kommun inte längre har ansvar för honom. Den bollen ligger i stället hos Migrations­verket som valde att placera honom på Migrations­verkets anläggning i Kållered, för att sedan slussa honom vidare.

I grunden är tanken att de sedan ska flyttas tillbaks till kommunen de bott i, men verklighet­en ser annorlunda ut.

– Det är lite av ett lotteri. Ehsan är så ung, så vi kunde inte bara titta på när han skickades iväg. Vi lyckades hitta en familj i Varberg som tog emot honom, säger Elli Lindgren från föreningen Agape Varberg.

Hon och Ulrika Gustafsson är två av de som engagerar sig i föreningen, vars syfte är att rekrytera fadderfami­ljer som på ideell basis ser till att ungdomar får någonstans att bo under asylproces­sen.

I SAMMA BREV som Ehsan Sharfi fick besked om den medicinska åldersbedö­mningen fanns även ett besked om att han inte får uppehållst­illstånd. Efter att ha väntat på besked i två år kom beslutet samtidigt som åldersupps­krivningen, det vill säga när det blivit svårare för honom att få beviljat asyl.

– Migrations­verket tog en annan hänsyn innan. Då behandlade­s ärendena fortare. När beslutet tas borde de utgå från hur situatione­n såg ut när han sökte asyl för två år sedan, säger Elli Lindgren.

Strax före jul fick Ehsan Sharfi hjälp med att överklaga beslutet.

– När jag kom hit tänkte jag att jag skulle plugga och få ett bra, lugnt liv. Nu vet jag ingenting om framtiden.

 ??  ?? BEKYMRADE. Ulrika Gustafsson och Elli Lindgren från föreningen Agape hoppas att Ehsan Sharfi ska få stanna i Sverige. Föreningen stöttar även de familjer som tar emot ungdomarna.
BEKYMRADE. Ulrika Gustafsson och Elli Lindgren från föreningen Agape hoppas att Ehsan Sharfi ska få stanna i Sverige. Föreningen stöttar även de familjer som tar emot ungdomarna.
 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden