Hallands Nyheter

Falkenberg:

Önskan om att bli cirkusdire­ktör har blivit verklighet för Mårten Almgren. Med sina blott 25 år är han dessutom Nordens yngsta.

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

Sedan barnsben har Mårten Almgren drömt om att bli cirkusdire­ktör. Efter att ha jobbat några år för andra tar nu 25-åringen steget och startar sin alldeles egna cirkus.

En grå torsdag i januari är cirkusplat­sen i Älvsered så långt ifrån show, akrobatik och färgglada tält man kan komma. Men för Mårten Almgren är Älvsered en plats han håller varm om hjärtat.

– Bengt Källquist (direktör för Cirkus Maximun, reds. anm) är min idol. När jag var liten tog jag ledigt från skolan när Maximun kom till stan, säger han.

FRÅN BÖRJAN KOMMER Mårten Almgren från Tidaholm men det är det stora cirkusintr­esset som har tagit honom till Älvsered. De senaste åren har han jobbat på Cirkus Maximum och hjälpt till med marknadsfö­ringen. Men i år var det dags att ta klivet och nu har han startat sin egen cirkus med namnet Colorado. Med det blev han – med sina 25 år – även Nordens yngsta cirkusdire­ktör.

– Ja, någon måste vara det. Det är spännande, säger han med ett skratt och fortsätter:

– För mig har det aldrig funnits något annat än cirkus. Det är ett väldigt fritt liv, det blir aldrig samma vardag. Och jag tycker att den största lyckan i livet är att roa andra.

Frågan om djur och djurhållni­ng går inte att undvika när man talar om cirkus. Men Mårten Almgren anser att debatten har fått fel fokus.

– Det är mycket fake news och det är synd att det blivit sådan uppståndel­se. Det är få som har så bra hand om sina djur som cirkusar i Sverige. Dessutom har vi ju inga vilda djur på svenska cirkusar i dag, jag tycker det är mycket prat om inget.

PÅ COLORADO KOMMER det att finnas ponnyhästa­r och lamadjur – ett djur som anses vara domesticer­at. Utöver det blir det en klassisk cirkus med luftnummer, clowner och jonglörer. Cirkusen, som kan ta in 350 personer i publiken, kommer främst besöka mindre platser som storleksmä­ssigt motsvarar Ullared eller Älvsered. Går verkligen folk fortfarand­e på cirkus år 2018?

– Jadå, folk tycker om att bli roade. Cirkus har funnits i 300 år och det har hänt mycket – i dag har det blivit mer show. Colorado är ganska liten, men det ska bli den största lilla cirkusen i Sverige.

NYLIGEN BESÖKTE HAN cirkusfest­ivalen i Budapest för att leta nya artister och träffa bekanta i branschen. Han har redan bokat upp några artister från Bulgarien, Tyskland och Lettland och i april är förhoppnin­gen att det rullande sällskapet ska ge sig ut på vägarna. Därefter blir det en show varje dag fram till september.

– Det är en tuff bransch och det enda som kan stoppa mig är rädslan för att misslyckas. Men jag tror det kommer gå bra – jag drömmer redan nu om den dagen då strålkasta­rna lyser och publiken är på plats.

”Det är mycket fake news och det är synd att det blivit sådan uppståndel­se. Det är få som har så bra hand om sina djur som cirkusar i Sverige.” MÅRTEN ALMGREN

cirkusdire­ktör

 ??  ??
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? DRÖMMEN ÄR UPPFYLLD. Mårten Almgren har länge drömt om att bli cirkusdire­ktör. När säsongen drar i gång i april får han äntligen sätta på sig direktörsk­avajerna.
Bild: OLA FOLKESSON DRÖMMEN ÄR UPPFYLLD. Mårten Almgren har länge drömt om att bli cirkusdire­ktör. När säsongen drar i gång i april får han äntligen sätta på sig direktörsk­avajerna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden