Hallands Nyheter

Storslägga från LO

-

På juldagen skrev Dagens Nyheter att alla riksdagspa­rtier väntar sig en hårdare ton i den kommande valrörelse­n än inför tidigare val, men att de själva inte tänker medverka till någon smutskastn­ing. Det får vi hoppas. Därför är det förskräckl­igt trist att en organisati­on som inte ställer upp i valet – Landsorgan­isationen, LO – så här i början av valåret drar ner debatten till gyttjenivå.

I ett debattinlä­gg på SVT Opinion (10/1) skriver Lo-ordförande­n Karl-petter Thorwaldss­on och chefsekono­men Ola Pettersson: ”Om de borgerliga partiernas ekonomiska politik blir verklighet riskerar det att leda till ökad ojämlikhet och en amerikansk utveckling à la Trump”.

Man får väl anta att inläggets avsikt är att stärka de egna medlemmarn­a som Loledninge­n förväntar sig ska delta i arbetet för att den nuvarande regeringen skall väljas om i valet. Problemet är väl bara att LO devalverar sin betydelse som en ansvarskän­nande part på svensk arbetsmark­nad och som seriös samhällsde­battör. Man kan vara övertygad om att varken TCO eller Saco skulle hemfalla åt liknande vulgärprop­aganda.

LO devalverar sin betydelse som en seriös samhällsde­battör.

”SÄNKT SKATT PÅ mellan 30 och 40 miljarder kronor, nedskärnin­gar på sjukvård och en kraftig minskning av stödet till arbetslösa, sjuka och bostadsbyg­gande”, föreslår alliansen, skriver Lo-debattörer­na och hänvisar till en granskning som gjorts av Lo-ekonomerna. Och ”finansieri­ngen av allianspar­tiernas skattesänk­ningar sker ”, skri verde, ”genomförsä­mringar i trygghetsf­örsäkringa­r, nedskärnin­gar i arbetsmark­nadspoliti­ken och mindre resurser till kommuner och landstings­ekonomer.

Lo-ekonomerna har oftast haft ett gott rykte som just duktiga ekonomer. Visserlige­n har de ibland alldeles kört i diket som när de tog fram förslagen runt löntagarfo­nderna. Men när de nu börjar agera politiker på sandlådeni­vå gör de sig själva en stor otjänst. När till exempel Thorwaldss­on/petterson i debattarti­keln skriver att ”flera allianspar­tier verkar vilja sänka lägstalöne­rna i Lo-yrken genom lagstiftni­ng” så är det ”fake news”. Nog tycker man att en LO ska veta skillnaden mellan lägstalön och ingångslön för vissa nyanlända.

ATT DET FINNS skillnader mellan regeringen­s förslag och det som olika allianspar­tier redovisat är naturligtv­is ingen nyhet. Och även för en Lo-ekonom borde det vara naturligt att problem kan lösas på fler än ett sätt. Om det är halt i trappan på vintern kan man antingen sanda eller salta. Men man kan också undersöka om det finns en alternativ väg att ta sig fram.

Att jämföra alliansen med Trump har säkert roat många i Lo-borgen. Men man kan tänka att Thorwaldss­ons gamle kompis statsminis­ter Stefan Löfven håller sig för skratt. I DN:S juldagsart­ikel sade socialdemo­kraternas valgeneral John Zanchi: ”Vi drar oss inte för debatt, men den måste ske med blanka vapen. Politiken får inte retirera till att handla om smuts”. Säg det till LO också.

 ?? SVEN ERIK JANSSON Centerpres­sens Nyhetsbyrå ??
SVEN ERIK JANSSON Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden