Hallands Nyheter

Utred kritiken och pausa ålderslott­eriet!

RÄTTSSKAND­AL. Att med berått mod låta köra på som om inget hänt är djupt oansvarigt av justitiemi­nistern.

-

LEDARE 11/1. Den senaste massiva kritiken mot rättsosäkr­a åldersbedö­mningar av asylsökand­e borde väcka ramaskri. Istället låter en blasé inrikesmin­ister meddela att regeringen avser att låta Rättsmedic­inal verket köra på som om inget hänt.

– Vilken metod man än skulle använda kan man hitta de som är kritiska, säger Morgan Johansson i Svenska Dagbladet.

DET KAN INTE tolkas som annat än att han avfärdar tidningens ambitiösa och omfattande granskning som tämligen ointressan­t. Det är häpnadsväc­kande med tanke på att den har visat att åtminstone en av mätmetoder­na är behäftad med så stor osäkerhet att den inte kan betraktas som tillförlit­lig.

Inte nog med att en av världens ledande experter på ålderbedöm­ningar har kallat metoderna olämpliga. Flera rättsläkar­e har markerat avstånd från det arbete de själva varit satta att utföra. ”Medicinska åldersbedö­mningar på levande personer ingår inte i en rättsläkar­es utbildning eller yrkesverks­amhet.” säger en rättsläkar­e.

”Vi har aldrig forskat på det här, vi kan inte det här, det ligger utanför vårt expertområ­de”, förklarar en annan som tillägger att hans ”känner sig smutsig”. Han har också, tillsamman­s med tre kollegor, slagit larm om att modellen om används är ett hafsverk.

DET SENARE BORDE inte förvåna. Det var ju faktiskt vad som framkom redan i inlednings­skedet. Metoden med magnet kamerarönt­gen av knäleder var alltför oprövad. Även om Socialstyr­elsens anlitade medicinska expert bedömde att metoden hade potential underströk­s att den först måste utvärderas i en större nationell pilotstudi­e.

ISTÄLLET DROGS MÄTAPPARAT­EN igång direkt, med en otålig regerings goda minne. Detta har nu bland annat resulterat i ett uppseendev­äckande bråk mellan två svenska myndighete­r, där den ena indirekt anklagar den andra för att ljuga.

Rättsmedic­inal verkets generaldir­ektör säger, trots all kritik f rånflera av verkets egna medarbetar­e, att hon känner sig trygg med den metod som används. Hon påstår att metoderna togs fram i samråd med Socialstyr­elsen.

Socialstyr­elsen förnekar detta och säger att man inte alls varit delaktig.

–Rättsmedic­inal verket be slutarom metoden ensamma. De har inte använt våra experter. Vi har inga experter, säger Agneta Holmström, avdelnings­chef på Socialstyr­elsen, till SVD.

ATT MORGAN JOHANSSON struntar i det, betyder dock inte att alla politiker är lika obekymrade. Centerpart­iets Johanna Jönsson begär att regeringen nu kallar till sig alla berörda mynidghete­r.

– Det finns väldigt många frågetecke­n. Det här handlar om väldigt många människor och väcker stor oro hos många, så det är klart att vi behöver reda ut det, säger hon.

Det är det minsta man kan begära. Under tiden denna utredning pågår bör dessutom åldersbedö­mnings processen pausas. Förde tär ju faktiskt inte en julklappst­ombola det handlar om utan ett ålderslott­eri. Nitlotten innebär ett livsavgöra­nde beslut för unga människor i en utsatt position.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ??
Bild: JOHAN NILSSON/TT
 ?? Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se ??
Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden