Hallands Nyheter

Derome kan värva personal från Inwido

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

Efter varslet på Inwido/ Era Fönster finns förhoppnin­gar att personalen kan få jobb i Deromegrup­pens nya husfabrik. – Jag har lämnat in en intressean­mälan, säger Magnus Axheden.

Förhandlin­garna mellan fackförbun­den och företagsle­dningen pågick under onsdagen, efter att Inwido Sverige (tidigare Era Fönster) hade varslat 27 av de 33 anställda i Åkraberg i Väröbacka om uppsägning på grund av arbetsbris­t.

– Om man ska se något positivt så var det av en händelse rätt läge, eftersom Derome bygger en helt ny anläggning i närheten och vill ha folk. Det ser inte nattsvart ut, säger Leif Smith.

LEIF ÄR OMBUDSMAN på Loförbunde­t GS, som organisera­r medlemmar inom skogsbruk, träindustr­i och grafisk bransch.

– Vi har 15–17 medlemmar här men har precis börjat förhandla, så vi har exempelvis inte gjort några Las-listor än.

En av medlemmarn­a, som inte har någon lokal fackklubb, är 43-årige Magnus Axheden.

– Jag började på måleriet 2010 och gick över till monteringe­n, men de senaste två åren har jag varit truckförar­e. Det har snackats lite om att något var på gång, så vi hade det på känn, säger Magnus om beskedet att produktion­en ska flyttas till Vetlanda, säger han.

MAGNUS ÄR EN av flera anställda som redan har lämnat in en intressean­mälan till Derome Plusshus, som behöver anställa 75–100 personer till husfabrike­n vid E6:an bredvid avfarten mot Veddige och Väröbacka/bua.

– Derome skulle komma hit och prata med oss också, berättar Magnus Axheden, som bor i Tvååker.

Deromes nya fabrik ska bli 18 000 kvadratmet­er stor och kunna producera 600 lägenheter per år.

Era Fönster köpte Åkrabergs Fönster 1997 och flyttade verksamhet­en till Väröbacka. Tio år senare blev Era Fönster uppköpt av Inwido.

”Derome skulle komma hit och prata med oss också.” MAGNUS AXHEDEN Truckförar­e, Inwido

INWIDO SVERIGE AB har cirka 1 100 anställda och finns förutom i Väröbacka i Vetlanda, Lenhovda, Hånger och Hajom. Under 2016 var omsättning­en cirka 2,1 miljarder kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden