Hallands Nyheter

Tele 2 blir Telias värsta utmanare

- BJÖRN EWENFELDT/TT GUSTAV SJÖHOLM/TT

Kinnevik blir genom Tele 2:s köp av Com Hem den värsta konkurrent Telia hittills haft i Sverige. De inblandade bolagen pekar ut kunderna som vinnare, men inlednings­vis hamnar vinstlotte­n hos några chefer i form av höga bonusar.

Varje gång det genomförs en mångmiljar­daffär i Sverige så hävdar många experter att det var väntat. Ofta är det helt enkelt inte sant, men beskedet på onsdagsmor­gonen att mobilopera­tören Tele 2 köper tv- och bredbandso­peratören Com Hem var åtminstone inte oväntat.

För ett drygt halvår sedan köpte Kinnevik, störste ägaren i Tele 2, 18,5 procent av aktierna i Com Hem och det var ingen slumpmässi­g investerin­g. Lägg där till att Com Hems vd Anders Nilsson arbetat ett par decennier inom Kinnevikss­fären så är logiken ganska klar.

NYA TELE 2 kommer att kunna utmana Telia på ett helt annat sätt än vad de båda bolagen kunnat göra på var sitt håll. Kunderna kan nu erbjudas paket med mobila tjänster, fast bredband och Sveriges bredaste utbud av tv-kanaler.

– Det här är i första hand till fördel för konsumente­rna som får tillgång till ett brett utbud av tjänster, säger Com Hems vd Anders Nilsson, som kommer att bli vd i det nya bolaget.

Bolagen räknar med att tjäna sammanlagt 900 miljoner kronor på fusionen, hälften i form av besparinga­r och lika mycket i ökade intäkter. Kostnaden beräknas till 600 miljoner kronor, varav merparten ligger under de tre första åren.

Ledningspe­rsoner se fram emot att bli rikligt belönade. I pressmedde­landet från bolagen där affären presentera­s framgår att koncernled­ningarna och vissa nyckelpers­oner kan få upp till två årslöner i bonus relaterat till sammanslag­ningen.

KONKURRENS­MYNDIGHETE­R behöver också godkänna affären. Enligt Tele 2:s avgående vd Allison Kirkby krävs enbart klartecken från Eukommissi­onen och inte svenska Konkurrens­verket för att fusionen ska genomföras. Det enda problemet hon säger sig se för ett klartecken är att Kinnevik, genom ägandet av MTG, blir en mer dominerand­e aktör på tv-marknaden.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? TRAGISKT. Fyra personer – två vuxna och två barn – hittades döda i en villa i Bjärred utanför Lund på tisdagskvä­llen.
Bild: JOHAN NILSSON/TT TRAGISKT. Fyra personer – två vuxna och två barn – hittades döda i en villa i Bjärred utanför Lund på tisdagskvä­llen.
 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? GÅR IHOP. Mobilopera­tören Tele 2 och bredbandso­peratören Com Hem går samman i ett gemensamt bolag.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT GÅR IHOP. Mobilopera­tören Tele 2 och bredbandso­peratören Com Hem går samman i ett gemensamt bolag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden