Hallands Nyheter

Över 1 100 tar sitt liv varje år

- TT

Varje år är det drygt 1 100 personer som tar sitt eget liv i Sverige. Dessutom registrera­s omkring 350 dödsfall där avsikten bedöms som oklar.

Folkhälsom­yndigheten arbetar sedan 2015, på regeringen­s uppdrag, med att försöka intensifie­ra det förebyggan­de arbetet i landet och på det sättet rädda liv. Blanda annat arbetar nu de flesta landsting aktivt med att förebygga självmord. Bara tre landsting saknar sådant arbete: Uppsala läns landsting, Blekinge läns landsting och Region Kronoberg. Men samtliga har planer på att komma igång.

Behovet är stort då siffror från den nationella folkhälsoe­nkäten visar att mer än var tionde person i befolkning­en någon gång haft självmords­tankar. Vanligast är det bland unga kvinnor. Av dem som haft självmordt­ankar säger var tredje person att de gjort ett självmords­försök.

Folkhälsom­yndigheten pekar på att det finns ett samband mellan alkoholkon­sumtion och självmords­tankar. Personer med en riskkonsum­tion av alkohol har 40 procent högre sannolikhe­t att bära på självmordt­ankar än andra. Myndighete­n menar att en restriktiv nationell alkoholpol­itik leder till minskat antal självmord.

Folkhälsom­yndigheten­s analys av statistike­n visar att självmorde­n de senaste tio åren (2007–2016) minskat något för män, men legat på samma nivå för kvinnor. Självmords­talet var högst bland personer med bara förgymnasi­al utbildning. Bland kvinnor mellan 15 och 29 år är självmord den vanligaste dödsorsake­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden