Hallands Nyheter

Turkiets ”järnlady” ska utmana Erdogan

- SOFIA ERIKSSON/TT

Turkiets ”järnlady” vill bli landets första kvinnliga president. Fast besluten om att utmana Recep Tayyip Erdogan ger Meral Aksener nytt hopp till den skadeskjut­na opposition­en.

Internatio­nellt liknas hon vid den brittiska ”järnladyn” Margaret Thatcher. Men hos sina anhängare går hon under namnet ”Asena”, en mytomspunn­en varghona som enligt en turkisk sägen födde tio söner, till hälften människor och till hälften vargar.

Och när 61-åriga Meral Aksener förra året reste runt i Turkiet för att kampanja mot den folkomröst­ning som syftade till att stärka presidentm­akten och som Recep Tayyip Erdogan tog hem med knapp marginal möttes hon av öronbedöva­nde jubel. Sedan dess har den tidigare inrikesmin­isterns popularite­t stärkts ytterligar­e i det polarisera­de Turkiet.

– AKSENER ÄR en erfaren, slipad och stenhård politiker. Hon är en karismatis­k talare med full kontroll över det politiska spelet, säger Jenny White, professor vid Institutet för Turkietstu­dier vid Stockholms universite­t.

Sedan kuppförsök­et 2016 råder undantagst­illstånd i Turkiet. Kritiker anser att Recep Tayyip Erdogan har utnyttjat situatione­n för att slå brett mot utpekade kuppmakare såväl som mot meningsmot­ståndare. Tiotusenta­ls människor har fängslats eller fått sparken från sina jobb.

OPPOSITION­EN, MED DET Republikan­ska folkpartie­t (CHP) i spetsen, har – stora regimkriti­ska demonstrat­ioner till trots – inte lyckats bjuda något effektivt motstånd. Anhängare till det prokurdisk­a Folkens demokratis­ka parti (HDP) har gripits efter kuppförsök­et och sitter fängslade tillsamman­s med flera borgmästar­e, parlaments­ledamöter och partiledni­ngen.

– Opposition­en i Turkiet har varit oorganiser­ad under lång tid, plågad av inre maktkamper och misslyckad­e ledare som vägrar att ge upp. Tonvikten ligger på lojalitet och lydnad snarare än kompetens eller nya idéer, säger White.

– Unga och kvinnor som lyckas knipa positioner inom dessa partier har liten chans att påverka.

Men det är här som Aksener kommer in i bilden. Hon uteslöts från det ultranatio­nalistiska Nationella handlingsp­artiet (MHP) sedan hon kritiserat dess allt närmare samarbete med Erdogan inför folkomröst­ningen. I oktober förra året lanserade Aksener Iyi (Det goda partiet) och hon reser redan runt för att värva röster med argument om att återupprät­ta yttrandefr­iheten * Meral Aksener föddes 1956 och växte upp på landsbygde­n i västra Turkiet. Hennes familj var en av hundratuse­ntals som förflyttad­es till Turkiet från Grekland efter beslutet om ett befolkning­sutbyte mellan länderna 1923.

* Hon studerade på universite­t och utbildade sig till lärare. Hon tog senare en doktorsexa­men i historia och undervisad­e vid flera universite­t.

* 1994 gav sig Aksener in i politiken och represente­rade Den rätta vägens parti (DYP). Var mellan 1996 och 1997 inrikesmin­ister i Turkiet och den första kvinnan på posten. En militärkup­p satte sedermera stopp för det.

* 2007 gick hon med i ultranatio­nalistiska MHP och fungerade som vice talman i parlamente­t i åtta år. Lämnade partiet bakom sig för att förra året grunda Iyi, som uttyder sig Det goda partiet, med slagordet ”Türkiye iyi olacak” (Turkiet ska bli gott). och behålla det parlamenta­riska systemet.

I ett land där kritik av makten kan sluta i fängelse säger sig Aksener inte vara rädd. Förändring­arna i grundlagen – som kritiker menar kommer att göra presidente­n i princip enväldig – träder i kraft först efter det president- och parlaments­val som är planerat till 2019. Fast besluten om att utmana Erdogan har Aksener lovat att det inte kommer att hända.

– Aksener har positioner­at sig som en mitten-höger-politiker, vilket är ”the sweet spot” hos turkiska väljare. Samtidigt går Erdogans stöd ner, med jordbrukso­rganisatio­ner på landsbygde­n som protestera­r mot (regeringsp­artiet) AKP:S politik, säger White.

AKSENER HOPPAS LOCKA väljare från både nationalis­ter på högerkante­n såväl som mer liberala mittenvälj­are som är missnöjda med Erdogan. Men bakgrunden i MHP kan ställa till problem, om hon inte lyckas tvätta bort den ultranatio­nalistiska stämpeln som troligtvis kommer att stöta bort kurdiska väljare.

Uppförsbac­ken är betydande. Men lyckas Aksener stjäla röster från CHP, MHP och AKP kan hon ”mycket väl” kamma hem segern, enligt White.

– Men det beror förstås på huruvida Erdogan kommer att tillåta att någon annan vinner valet.

 ?? Bild: AP/TT ?? SLIPAD 61-ÅRING. Nu vill den tidigare inrikesmin­istern Meral Aksener utmana president Recep Tayyip Erdogan i nästa val.
Bild: AP/TT SLIPAD 61-ÅRING. Nu vill den tidigare inrikesmin­istern Meral Aksener utmana president Recep Tayyip Erdogan i nästa val.
 ?? Källa: THE NEW YORK TIMES ?? Recep Tayyip Erdogan.
Källa: THE NEW YORK TIMES Recep Tayyip Erdogan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden