Hallands Nyheter

Trump för samtal med Nordkorea

- TT-REUTERS-AFP

Efter att Nord- och Sydkorea hållit sina första formella samtal på två år, öppnar USA:S president Donald Trump för amerikansk­a samtal med Nordkorea. Men ”maximal press” gäller fortsatt mot Pyongyangs kärnvapenp­rogram, meddelar Vita huset.

Det var under ett telefonsam­tal mellan Sydkoreas president Moon Jae-in som Trump förklarade att han kan tänka sig tala med nordkorean­erna ”vid en lämplig tidpunkt, och under rätt omständigh­eter”.

Telefonsam­talet och dess innehåll bekräftas både av Vita huset och av Moon Jae-ins presidentk­ansli.

Syd- och Nordkorea möttes i tisdags den demilitari­serade zonen som delat länderna sedan 1953. Det var lite drygt två år sedan det senaste mötet.

Tisdagens möte var en bra start, konstatera­de Moon Jae-in vid en presskonfe­rens dagen därpå. Så bra att Sydkoreas president öppnar för att träffa Nordkoreas Kim Jong-un ansikte mot ansikte.

– Men det kan inte vara ett möte för mötets skull. För att hålla ett möte (med Kim) behöver rätt villkor uppnås och vissa resultat måste kunna garanteras.

De senaste två åren har präglats av ett hätskt ordkrig mellan USA och Nordkorea. Nordkorean­ska robotoch atomtester har besvarats med allt tyngre sanktioner.

– Jag tycker att president Trump förtjänar ett stort erkännande för att han fått till stånd interkorea­nska samtal, säger Sydkoreas Moon.

– Det kan vara resultatet av Usaledda sanktioner och tryck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden