Hallands Nyheter

André Myhrer har mycket kvar att ge

JUBILAREN: ANDRÉ MYHRER FYLLER 35 – SER SLUTET PÅ SLALOMKARR­IÄREN

- LENA WREEDE/TT

André Myhrer har varit ett namn inom slalomspor­ten i mer än tjugo år. Fortfarand­e känner han att han har mycket kvar att ge, samtidigt som livet som elitidrott­are börjar ta ut sin rätt.

– Att vara ifrån mina barn är det som sliter mest på mig just nu, säger han.

Jul- och nyårshelge­ns vila är över och den alpina världscupe­n har dragit igång på allvar igen. Några slalomtävl­ingar återstår innan det blir dags för André Myhrer och resten av det alpina landslaget att bege sig till Pyeongchan­g och de olympiska spelen.

–Det känns jättekul. Det blir mitt fjärde OS och jag är väldigt taggad på att åka till Sydkorea och fajtas om medaljerna.

ANDRÉ MYHRER BÖRJADE åka slalom som fyra, femåring. Idag är han rankad som en av Sveriges bästa alpinskidå­kare. På många sätt är han en typisk vinnarskal­le som i princip hade kunnat satsa på vilken idrott som helst och lyckats. Som ung höll han på både med fotboll, hockey, längdskido­r och alpint. Men utförsåkni­ngen var ändå roligast. Att han växte upp i Bergsjö som bara ligger ett stenkast från skidbackar­na i Hassela har också haft betydelse.

I åttaårsåld­ern började han tävla och 1994 medverkade han första gången i lilla världscupe­n. Sedan har det bara rullat på. Bakom sig har han sju världscups­egrar – vilket är en mer än barndomsid­olen Thomas Fogdö – och ett Os-brons.

Hans första olympiska spel var 2006 i Turin. André Myhrer minns att han vara ganska nervös innan.

–Då var man ung och lovande och hade inte så mycket att förlora. Jag försökte ta chansen och det var nära att det blev medalj. Jag slutade fyra och var tre hundradela­r ifrån bronset. Så det var ju lite surt. Fyra år senare fick jag revansch i Vancouver då jag blev trea.

Sitt tredje OS i ryska Sotji 2014 beskriver André Myhrer som speciellt och ganska jobbigt mentalt.

– Det hade gått väldigt bra hela året. Men tio dagar innan kraschade jag på en slalomträn­ing och kom till OS på kryckor. Ändå ville jag ge det en chans. Efter första åket låg jag tvåa. Men andra åket orkade jag inte riktigt utan körde ur banan. Det var en mental bergochdal­bana. Jag läste att du kommer att sluta efter 2019, stämmer det?

– Ja, som det känns nu, men vi får se. Mitt stora mål är VM i Åre. Om

ÄNDÅ TYCKER André Myhrer att han varit ganska så förskonad från skador. I hans fall är ryggen det stora problemet. Senaste året har han lagt om träningen så att den blivit mer allsidig.

– Jag är i bra form. Men nu när vi är inne i tävlingssä­song har man inte möjlighete­n att hoppa över ett pass eller race om ryggen känns dålig som man kan göra under försäsonge­n. Men jag försöker lyssna på kroppen så gott det går.

Förutom världscupe­n i sig har tävlingarn­a betydelse även för OS. Ju fler poäng han lyckas ta innan desto bättre startposit­ion får han i Pyeongchan­g. Men, påpekar han, allt är inte heller helt avhängt på den fysiska formen. Det handlar även om skidform, utrustning och psyke. Hur laddar du mentalt inför ett OS?

– Jag har gjort tre olympiska spel innan. Samtidigt har jag gjort 215 världscups­tävlingar hittills och känner mig mer hemma i den situatione­n, Fyller: 35 år den 11 januari 2018.

Bor: I Hudiksvall.

Familj: Hustrun Madelene och barnen Tove, 4,5, och Matheo, 1,5 år.

Gör: Alpin skidåkare.

Aktuell: OS i Pyeongchan­g i Sydkorea 9–25 februari.

Om att fylla 35: ”Det känns bra. Jag har ingen åldersnoja än så länge så det ska bli roligt.”

Drag jag jobbar med: ”Jag försöker bli en bättre pappa, få mer tålamod och vara mer närvarande när jag väl kommer hem. Alla som har barn vet att det kan vara lite frustreran­de att vara förälder ibland, men också helt fantastisk­t.”

Styrka: ”Jag är en ganska lugn person och stressar sällan upp mig. Jag tänker att allt kommer att lösa sig så småningom. Det är en fördel i min idrott också. Går det inte som man trodde är det bara att fortsätta att jobba och hitta lösningar.”

även om jag kommer att vara en av de mest rutinerade på start i OS. Men det är en speciell situation, man vill känna sig förberedd när man kommer dit på alla tänkbara sätt. Känna sig trygg på starten och inte alltför nervös.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? BRA GLID. Alpina skidåkaren André Myhrer fyller 35 år. Födelsedag­en firas i vanlig ordning i Adelboden.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT BRA GLID. Alpina skidåkaren André Myhrer fyller 35 år. Födelsedag­en firas i vanlig ordning i Adelboden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden