Hallands Nyheter

Feymark (SD) vill ta en riksdagspl­ats

VARBERG. –Jag har ingen speciell fråga som jag vill driva, säger 33-årige Andreas Feymark (SD) i samband med att han tillkännag­er i HN att han tänker kandidera till både riksdagen och kommunfull­mäktige.

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

Sverigedem­okraten Andreas Feymark kandiderar till riksdagen, men känner att han har distriktet­s styrelse emot sig.

33-årige Andreas Feymark från Grimeton bestämde sig redan efter sommaren för att sikta på en riksdagspl­ats, samtidigt som han vill behålla sin plats i Varbergs kommunfull­mäktige.

Men han väljer att först nu offentligg­öra sin kandidatur.

– Tidigare ville jag fokusera på kommunen, men det har också varit en familjefrå­ga, säger Andreas, som bor ihop med partikolle­gan Johanna Palmelid (SD) i ett hushåll med sammanlagt fem barn, varav det minsta på heltid.

– I egenskap av landsdagar­ombud nominerade jag Andreas och jag stöttar hans kandidatur, berättar Johanna.

FEYMARK VAR SUPPLEANT i partistyre­lsen fram till landsdagar­na i november. Han var även Sverigedem­okraternas ordförande i Halland i två år fram till i mars 2017, när han förlorade omröstning­en mot Halmstadkr­etsens Susanne Larsen. Hon blev senare utslängd från partiet på grund av islamfient­lighet.

– Rent ideologisk­t hör sådana personer inte hemma i SD och jag hoppas att de lämnar självmant. De skadar partiet oerhört mycket eftersom de drar till sig liknande personer och skapar långdragna konflikter, anser Feymark.

EFTER LARSEN TOG vice ordförande Stefan Jägnert från Kungsbacka över. Hans falang har en majoritet i distriktss­tyrelsen och stödjer enligt uppgift riksdagska­ndidaturer från Jägnerts sambo Carita Boulwén och Halmstadpo­litikerna Fabio Ishaq och Tor Ingels.

– Styrelsen och distriktet­s valberedni­ng kan bara komma med en rekommenda­tion, förklarar Feymark och fortsätter:

– Jag tänker även kandidera till ordförande­posten i distriktet.

Andreas Feymark anser att det pågår en strid mellan två gruppering­ar i Halland. Bland deras motståndar­e fanns makarna Monica Kunckel Qvist och Bo Qvist, som lämnade sina uppdrag och blev utestängda från SD.

– Det har varit stökigt i SD Halland sedan årsmötet 2017, konstatera­r Feymark.

VID FÖRRA VALET, 2014, ökade Sverigedem­okraterna från ett till två mandat i Halland, men eftersom partiet har en så kallad riksvalsli­sta blev inte två hallänning­ar invalda.

Sara-lena Bjälkö (Falkenberg) tog plats på ett mandat från Örebro län, medan Hallands gick till Johnny Skalin (Sundsvall) och Jeff Ahl (Boden). Den senare ersätts nu under sin föräldrale­dighet av Crister Spets (Borås).

– Jag har inte funderat på någon personvals­kampanj än. Jag har ett brett intresse och blir jag invald sitter jag där partiet tycker att jag passar bäst, säger Andreas Feymark. Tänker du kandidera till kommunfull­mäktige också?

– Ja, men kommer jag in i riksdagen kan jag inte vara gruppledar­e eller sitt i någon nämnd. VARBERG

 ?? Bild: KENNY BOUFADENE ?? SVERIGEDEM­OKRAT. Andreas Feymark vill fortsätta i kommunfull­mäktige efter valet, men söker även stöd för en av de 349 riksdagspl­atserna.
Bild: KENNY BOUFADENE SVERIGEDEM­OKRAT. Andreas Feymark vill fortsätta i kommunfull­mäktige efter valet, men söker även stöd för en av de 349 riksdagspl­atserna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden