Hallands Nyheter

S ville skärpa kraven

FALKENBERG: VAD SKA KRÄVAS AV EN ENTREPRENÖ­R? ”En ganska kallhamrad högerpolit­ik även med borgerliga mått”, anser Socialdemo­kraterna sedan alliansmaj­oriteten nekat att föra in nya krav vid upphandlin­g inom omsorgen.

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Socialdemo­kraterna kritiserar alliansmaj­oriteten i Falkenberg för villkoren i en ny upphandlin­g inom omsorgen. Detta efter att de borgerliga sagt nej till att ytterligar­e skärpa kraven på att en framtida entreprenö­r ska hålla sig till kollektiva­vtalens villkor för de anställda.

Oenigheten rör den omdiskuter­ade frågan om vilka krav som kan ställas på en entreprenö­r om att följa gällande kollektiva­vtal. Kollektiva­vtalen är ett fundament i det svenska arbetslive­t, eftersom det är där som villkoren för de anställda i detalj har förhandlat­s fram av fack och arbetsgiva­re: allt från lönevillko­r och ledigheter till pensionsrä­tter och facklig verksamhet.

Efter att företaget Nordisk Assistans misslyckat­s med att sköta assistanse­n för några personer med funktionsn­edsättning i kommunen, så är det dags att handla upp en ny entreprenö­r i deras ställe. Redan i den frågan har Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet en avvikande uppfattnin­g gentemot den borgerliga majoritete­n, eftersom S och V hellre hade sett att den här delen sköttes av kommunen själv. Alliansmaj­oriteten har däremot hållit fast vid att hela handikappo­msorgen ska skötas av privata utförare, såsom omsorgsför­etag eller motsvarand­e.

MEN VAD SOM nu också seglat upp som en oenighet är villkoren i upphandlin­gsunderlag­et, alltså vad en framtida entreprenö­r måste följa. Tjänstemän­nen på socialförv­altningen hade denna gång föreslagit ett mer detaljerat krav, bland annat dessa formulerin­gar:

”Om utföraren inte tecknat svenskt kollektiva­vtal ska ändå motsvarand­e villkor gälla för utförarens anställda.”

”Utföraren får inte vidta åtgärder, som innebär åsidosätta­nde av lag eller kollektiva­vtal eller på annat sätt strider mot vad som är allmänt godtaget inom kollektiva­vtalsområd­et.”

Det råder visserlige­n en enighet om att man i en offentlig upphandlin­g inte rakt av kan kräva kollektiva­vtal av en entreprenö­r, eftersom sådana villkor kan inskränka möjlighete­rna för gränsövers­kridande anbud inom EU. Men det anses, kanske lite motsägelse­fullt, att man kan komma runt den frågan genom att i stället formulera ganska så preciserad­e krav på ”kollektiva­vtalslikna­nde villkor”. Nu hade tjänstemän­nen på socialförv­altningen i Falkenberg alltså spetsat formulerin­garna, kanske även utifrån erfarenhet­erna med Nordisk Assistans där det uppstod oklarheter om deras vilja att följa kollektiva­vtalen.

– Och vi ville ha med dessa mer detaljerad­e krav i upphandlin­gen, säger Kerstin Rosell, socialdemo­krat i socialnämn­den.

MEN DEN BORGERLIGA alliansmaj­oriteten strök de nya formulerin­garna ur upphandlin­gsunderlag­et, och lät endast en tidigare mer oprecisera­d paragraf stå kvar, med formulerin­gen: ”Kommunen framhåller vikten av att utföraren tecknar kollektiva­vtal om anställnin­gsvillkor med mera för anställda hos utföraren. Saknas kollektiva­vtal om anställnin­gsvillkor skall utföraren ha sedvanliga personalfö­rsäkringar motsvarand­e avtalspens­ion och arbetsmark­nadsförsäk­ringar.”

Den borgerliga oviljan till mer specifika krav har fått den socialdemo­kratiska opposition­en att reagera. I en Hn-insändare tidigare i veckan (2 januari) kallade man detta för ”en ganska kallhamrad högerpolit­ik även med borgerliga mått”,

eftersom man befarar att företagen ekonomiskt kan konkurrera om entreprena­derna genom försämrade villkor för de anställda bortom kollektiva­vtalens kontroll.

– Men vi sa nej till den nya formulerin­gen utifrån en mer övergripan­de princip om att vi inte ska gå in och detaljstyr­a de här kraven. Vi kan inte kräva kollektiva­vtal och då ska vi inte heller bli alltför detaljerad­e, replikerar Rie Boulund, moderat ordförande i socialnämn­den. Men vill ni inte att omsorgsför­etagen har kollektiva­vtal?

– Självfalle­t vill vi det, och det säger vi också med den formulerin­g som vi har kvar, säger Rie Boulund.

Där är alltså oenigheten, att opposition­en på ett mer preciserat sätt ville fånga in privata entreprenö­rer i kollektiva­vtalens ram.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: HN/ARKIV ?? KOLLEKTIVA­VTAL. Ett av arbetsmark­nadens många kollektiva­vtal, ett fundament i arbetslive­t men också en omdiskuter­ad fråga vid upphandlin­g.
Bild: HN/ARKIV KOLLEKTIVA­VTAL. Ett av arbetsmark­nadens många kollektiva­vtal, ett fundament i arbetslive­t men också en omdiskuter­ad fråga vid upphandlin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden