Hallands Nyheter

Lärarna är privilegie­rade

-

på insändaren ”Tröttsamt att läsa om lärarnas krav” (8/1).

LÖNER. En eloge till signaturen Arbetare som i HN 8/1 skrev om lärarnas krav. Du har helt rätt i dina synpunkter. Det finns ingen annan yrkesgrupp som gnäller som lärarna gör. Detta har pågått under många år nu. Inga andra har så svårt och otacksamt arbete som de har och så vidare.

EFTERSOM JAG HAR lång erfarenhet av skolan men även erfarenhet från andra yrkesområd­en skulle jag vilja påstå att lärarna är privilegie­rade. Precis som påpekades i insändaren har de betydligt mer ledighet än andra yrkesgrupp­er, bra lön och stor frihet att påverka sitt eget arbete. Det är inte i många yrken man kan kräva och få ständiga löneförhöj­ningar trots att man gör ett dåligt jobb. För vad ska man annars kalla betygsinfl­ationen kopplad till bristande kunskaper?

Det är brist på lärare vilket gjort att kraven för att bli lärare aldrig varit så låga som nu. De fackliga företrädar­na tror att höga löner ska locka fler att söka lärarutbil­dningen. Så enkelt är det inte. Snarare skrämmer en så gnällig och missnöjd yrkeskår bort de begåvade studentern­a, vem vill jobba med en massa ”gnällspika­r”. Att tvinga fram en lärarlegit­imation har inte gjort det hela bättre, tvärtom. En genomgånge­n lärarutbil­dning är tyvärr inte någon garanti för vare sig ämneskompe­tens eller pedagogisk skicklighe­t.

DEN SVENSKA SKOLAN är i kris och har varit det ett bra tag nu. En viktig orsak är bristen på ledarskap inom skolan. Det konvention­ella sättet att rekrytera skolledare från läraryrket är förödande för hela verksamhet­en. Det gick förr när skolan var statlig och detaljstyr­d men inte i det moderna samhället. Samma sak gäller många av de tillsynsmy­ndigheter som vi har för skolan.

Slutligen vill jag hävda att betygen är ett uruselt urvalsinst­rument för både högre studier och arbetsliv. De är subjektiva utlåtanden från enskilda lärare med i många fall begränsade förutsättn­ingar att bedöma elevens förmåga och förutsättn­ingar. På sikt kan detta få stora konsekvens­er för hela samhället.

Sverige är ett litet land, vi måste vara rädda om våra begåvade ungdomar som ofta kan vara ”lata” och ointresser­ade, ”det går för sakta”.

En lärares viktigaste egenskap är att vara ödmjuk, att inse sin egen begränsnin­g och att förstå när han/hon möter mer begåvade barn/ungdomar.

Fd rektor

gymnasiech­ef

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? RENEN. Det kanske blir dyrare för stunden, men det långsiktig­a värdet av att blanda det nya med det gamla är långt mycket viktigare.
Bild: ANNIKA KARLBOM RENEN. Det kanske blir dyrare för stunden, men det långsiktig­a värdet av att blanda det nya med det gamla är långt mycket viktigare.
 ?? Bild: JESSICA GOW / TT ?? SKOLAN. Den svenska skolan är i kris och har varit det ett bra tag nu.
Bild: JESSICA GOW / TT SKOLAN. Den svenska skolan är i kris och har varit det ett bra tag nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden