Hallands Nyheter

Ännu ett kulturmord i Varberg

-

VARBERG. Så ska då ännu ett kulturmord baserat på korsiktig ekonomisk vinning genomföras i Varberg i och med beslutet att riva kvarteret Renen.

MAN FRÅGAR SIG om det är okunskap, ignorans, eller om kommunfull­mäktige låter sig influeras av byggbolag som vill exploatera, som ligger bakom dessa dåraktiga beslut. Tänk om man hade haft samma inställnin­g i tyska Dresden.

Ett exempel på kortsiktig­a beslut var rivningen av Gerlachska huset. Den genomförde­s då man inte ansåg sig ha råd att renovera byggnaden. Man hade då låtit byggnaden förfalla under kommunens vakande öga, samt medvetet förmedlat falsk informatio­n om byggnadens behov av upprustnin­g.

DET VERKAR JU inte finnas någon hejd på de styrandes vilja att ”förnya och förtäta”. Något som självfalle­t kan ske utan att man offrar den gamla bebyggelse­n i centrala Varberg.

Det kanske blir dyrare för stunden, men det långsiktig­a värdet som skapas av att blanda det gamla med det nya är långt mycket viktigare för stadens historia och själ.

Men som det ser ut i Varberg nu så är det ju bara en tidsfråga innan nästa kulturmord i Varberg sker. Vad står på tur? Gamlebysko­lan? Man verkar ju tillämpa samma metod även där. Carl Philip Bouvin Sigfridsso­n

Det verkar ju inte finnas någon hejd på de styrandes vilja att förya och förtäta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden