Hallands Nyheter

Professorn­s medalj stals ur sommarstug­a

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

”Att barn inte känner sig trygga i sin hemmiljö är det värsta med ett inbrott.”

ANDERS YNNERMAN Professor, Linköping/läjet

I höstas gjordes ett inbrott i Anders Ynnermans stuga i Träslövslä­ge. Nu döms tjuven till fem månaders fängelse. – Min medalj är kvar hos polisen, säger professorn till HN.

På morgonen den 27 november bröt en man upp ett fönster i Träslövslä­ge, men hittade inget annat att stjäla än bronsmedal­jen som Anders Ynnerman vann ihop med Mats Carlberg under Sm-seglingarn­a i Västerås 2010 i klassen C55.

– Tack vare att grannarna såg mannen och att det fanns en polispatru­ll i närheten kunde han gripas, berättar Anders, som sedan 1999 är professor i vetenskapl­ig visualiser­ing vid Linköpings universite­t.

54-årige Anders Ynnerman är son till Gunnel och Ola Larsson, som var Varbergs kyrkoherde 1987–1997 och avled 2016. Anders är uppvuxen i Träslövslä­ge, men bor numera i Norrköping.

DEN STULNA seglingsme­daljen ligger fortfarand­e hos polisen. H. M. Konungens medalj av 8:e storleken i Serafimero­rdens band, som Ynnerman erhöll i somras, är på ett säkrare ställe än sommarstug­an.

– Ja, den bar jag senast på fracken under Nobelmidda­gen, berättar Anders, som är medlem i Kungliga vetenskaps­akademien.

Även om stöldgodse­t återfanns har inbrottet inte gått spårlöst förbi.

– Nej, min femåriga dotter kände sig väldigt osäker inför vad som hade hänt och att det var i hennes rum som tjuven hade klättrat in. Att barn inte känner sig trygga i sin hemmiljö är det värsta med ett inbrott, fortsätter Anders Ynnerman.

Den 19-årige mannen har erkänt vissa av omständigh­eterna, men påstod att han tog buss till Läjet ihop med en man som sa att han hade en stuga där.

DEN ANDRE MANNEN ska ha haft med kofoten och tagit medaljen. Det motsägs dock av vittnena, så 19-åringen döms för grov stöld till fem månaders fängelse.

19-åringen har ingen bostad i Sverige och är tidigare dömd för stöld. Eftersom tingsrätte­n anser att det finns en uppenbar risk att han kommer att begå brott igen utvisas han efter avtjänat straff och förbjuds att återvända till Sverige före den 3 januari 2023.

 ?? Bild: THOR BALKHED OCH ANDERS WIKLUND/TT ?? TVÅ MEDALJER. Inbrottet hos Anders Ynnerman i Läjet är uppklarat. Den stulna seglingsme­daljen hittades och hans kungamedal­j (bilden) är i Norrköping.
Bild: THOR BALKHED OCH ANDERS WIKLUND/TT TVÅ MEDALJER. Inbrottet hos Anders Ynnerman i Läjet är uppklarat. Den stulna seglingsme­daljen hittades och hans kungamedal­j (bilden) är i Norrköping.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden