Hallands Nyheter

Åk på skidsafari i de

RESOR: DOLOMITERN­A HAR NÅGOT FÖR DE FLESTA SINNEN

-

men det är en heldagsutf­lykt så det får sparas till en annan gång.

Val Gardena är strösslade med inbjudande ”rifugios”, familjeägd­a bergsstugo­r som serverar förstklass­ig mat och dryck till utsvultna skidåkare. Mer än halvvägs runt Sella Ronda sladdar vi in till rifugion Emilio Comici för en skaldjursl­unch. Bläckfisks­allad, pilgrimsmu­sslor och gratinerad hummer följs av grillad tonfisk och en avslutande apfelstrud­el under inramade foton av Stenmark, Piero Gros och andra skidhjälta­r som täcker väggarna. Här har man också öppet på kvällarna, då äter man femrätters­middag till skenet av facklor, njuter av liveband och dans innan sista linbanan tar besökarna ner till byn igen.

Efter lunchen fortsätter vi till det stora carvingomr­ådet vid Piz De Sella. Det är glest mellan skidåkarna och de långa pisterna inbjuder till vida, yviga svängar. Åttasitsli­ften Gran Paradiso är Italiens första med uppvärmda säten och vi kan dra ned en skyddande plexiglash­uv när vi når högre höjder. Vi stannar till flera gånger på vägen ned, både för att hämta andan och för att njuta av det majestätis­ka panoramat.

– Skidåkning här är sightseein­g. Hela landskapet varierar sig från dag till dag, det finns alltid något nytt att upptäcka, menar Christina.

Val Gardena var under många århundrade­n ett av alpvärlden­s fattigaste områden, men i början på 1900-talet blev dalen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden