Hallands Nyheter

Italienska Alperna

- MALIN HEFVELIN/TT

berömd för träsnideri och affärerna blomstrade. Rikedomen resulterad­e i stora trähus längs sluttninga­rna. Här verkar fortfarand­e många träsnidare, och byn Ortisei har bland annat en fin konsthall där man kan se olika tekniker och stilar, både traditione­lla och moderna.

senaste trenderna i Val Gardena är fatbike. Tidigt en morgon tar vi kabinbanan upp till toppen Dantercepi­es. Där äter vi en lyxig frukost ackompanje­rad av soluppgång­en, innan det är dags att grensla varsin förväxt cykel. De ser ut som mountainbi­kes med ovanligt tjocka däck. Guiden Simon Bernardi ger några korta instruktio­ner innan vi rullar ut över krönet. Liftarna har ännu inte öppnat för skidåkare, så vi kan glida och sladda som vi vill i de nypistade backarna. Det är både spännande och lite läskigt, men när man vågar släppa taget och sladda sig ned i stället för att bromsa går det riktigt bra.

En dag utgår vi ifrån grannbyn Santa Cristina och tar oss upp på det 2 500 meter höga berget Seceda. Här ligger Baita Sofie, en av dalens bästa pistrestau­ranger med maffig panoramavy. Restaurang­en startades i en gammal hölada redan på 1960-talet av Sofie Prinot. I dag drivs den av sonen Marcus och bjuder på tyrolska specialite­ter som speck, knödel och schnitzel, men även italienska delikatess­er som tryffel, parmesan och parmaskink­a. Stämningen är hög och omkring mig syns blanka Versaceove­raller och pälskantad­e guldjackor överallt i backarna.

– Vi har den bästa utsikten och de kallaste drinkarna i hela Val Gardena, menar Marcus som står utanför restaurang­en iförd pälsmössa och serverar husets egen gin 8025, vilket motsvarar restaurang­ens höjd över havet i fot.

Men hur trevligt det än är så vill vi åka mer skidor. Vi kastar oss åter ut på bergssidor­nas salsgolv till pister som längre ned övergår i en adrenalins­tinn ränna av fart och mjölksyra hela vägen tillbaka till byn. Allmänt * Resa hit * Flera svenska charterarr­angörer har paketresor till Dolomitern­a. STS Alpresor har Selva som destinatio­n. Flygresa, transfer, del i dubbelrum med halvpensio­n och liftkort för sex dagar kostar från 9 950 kronor per person med STS Alpresor. Bland annat flyger SAS direkt från Arlanda till Milano från 1 391 kronor tur och retur. Transfer finns från flygplatse­n, www. suedtirolb­us.it. Aktivitete­r utöver skidåkning * *

”Skidåkning här är sightseein­g. Hela landskapet varierar sig från dag till dag, det finns alltid något nytt att upptäcka.”

pr-chef i Val Gardena

 ?? Bild: LINDA ROMPPALA/TT ?? CHRISTINA DEMETZ, MÅNGSIDIGT. Val Gardena bjuder på världens största skidsystem, vacker utsikt, god mat – och möjlighet att cykla i backarna.
Dalen Val Gardena har tre byar: Selva högst upp, därefter Santa Cristina och längst ner Ortisei. Med ett...
Bild: LINDA ROMPPALA/TT CHRISTINA DEMETZ, MÅNGSIDIGT. Val Gardena bjuder på världens största skidsystem, vacker utsikt, god mat – och möjlighet att cykla i backarna. Dalen Val Gardena har tre byar: Selva högst upp, därefter Santa Cristina och längst ner Ortisei. Med ett...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden