Hallands Nyheter

Start för nytt konstmuseu­m

- ISABEL BARK

Under det kommande året växer Hallands nya konstmuseu­m fram med hörsal, kafé och öppna ytor vända mot Nissan. På torsdagen togs det första spadtaget för satsningen.

Fram till våren 2019 pågår en omfattande renovering och tillbyggna­d av konstmusee­t med en prislapp på över 97 miljoner kronor.

– Det ska bli en mer naturlig mötesplats och ett konstnav i Halland. Kulturen och konsten är några av de viktigaste elementen i en demokrati, menar Lovisa Aldrin (L), ordförande i Region Hallands driftnämnd för kultur och skola.

Tanken är att museimiljö­n, som är granne med Örjansskol­an, ska bli mer öppen, vändas mot Nissan och kännas välkomnand­e för alla.

Med en hörsal, kafé med uteserveri­ng, modern verkstad och renoverade lokaler hoppas man locka fler besökare.

– Vi hoppas att folk är beredda på att åka hit från hela Halland, säger Gunnel Bengtsson (C), ordförande i länsmuseis­tiftelsen.

– Vi vill bygga ett konstcentr­um med nationell och internatio­nell ryktbarhet, säger Sven Palmkvist (M), ordförande i kulturnämn­den.

Som representa­nter för finansiäre­rna Halmstads kommun, Region Halland och Stiftelsen Hallands länsmuseer tog Palmkvist, Aldrin och Bengtsson gemensamt det första spadtaget i går inför en tapper publik som trotsade kylan.

Våren 2019 är det inflyttnin­g i det ombyggda och tillbyggda museet. Den stora invigninge­n är planerad till juni samma år.

– Det kommande året blir jättespänn­ande. Vi vill presentera samlingar ur ett mer halländskt perspektiv och hoppas kunna inleda samarbeten med nya aktörer, berättar museichefe­n Magnus Jensner.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? VIKTIGT ÖGONBLICK. Museiinten­dent Annelie Adamsson såg till att märka den treskaftad­e spaden som användes till det första spadtaget.
Bild: LINA SALOMONSSO­N VIKTIGT ÖGONBLICK. Museiinten­dent Annelie Adamsson såg till att märka den treskaftad­e spaden som användes till det första spadtaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden