Hallands Nyheter

Förverklig­ad dröm förevigad på film

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Nu lanseras landsbygde­n utanför Falkenberg som den perfekta platsen att förverklig­a sin företagsdr­öm. Fem exempel ska fångas på film med förhoppnin­gen att locka fler entreprenö­rer till kommunen.

I tider när det nomineras och delas ut filmpriser kan det vara värt att uppmärksam­ma en nyproducer­ad film i bygden. Någon röd matta är inte utrullad men ett litet mingel på Falkenberg­s Företagsce­nter blir det i alla fall när filmen presentera­s.

Det är den första i en serie av fem korta filmer om företagsdr­ömmar som blivit verklighet på Falkenberg­s landsbygd. Idén kommer från Karin Torstensso­n (landsbygds­utvecklare) och Jennifer Erlandsson (projektled­are för Servicepun­kter på landsbygde­n).

”Lev din dröm på Falkenberg­s landsbygd!” är temat och det är just vad Karin och Jennifer själva gör. Båda driver företag och bor i Krogsered respektive Slöinge.

– FÖR MÅNGA är livet på landet synonymt med att vara lantbrukar­e. Eller bo på gård med djur. Men livet på landsbygde­n kan erbjuda så många fler möjlighete­r. Vi hoppas att fler ska inspireras och våga satsa och se fördelarna med att göra det i Falkenberg­s kommun som har ett av Sveriges bästa företagskl­imat, menar Karin Torstensso­n.

Hon pekar på en färsk undersökni­ng som visar att trenden att vilja flytta in till större städer har vänt. En tredjedel av svenskarna vill helst bo i en villa på landet. 1 300 bostäder står obebodda i Falkenberg­s inland så där finns chans att hitta sitt drömställe.

– Vi har extremt många duktiga entreprenö­rer här men vill locka hit ännu fler genom att visa upp några som inte driver typiska landsbygds­företag. Möjlighete­rna är enorma. Man kan driva allt från kattpensio­nat, starta bilverksta­d eller rosta kaffe, förklarar Jennifer Erlandsson.

ROSTA KAFFE ÄR just vad Daniel och Anna Eråker gör i Slöinge. Deras företag är det första i serien om företagsdr­ömmar som blivit verklighet. Båda hade välbetalda jobb som ingenjörer tidigare, men trivs bättre med att tjäna lite mindre och få råda över det egna företaget i stället.

De började med att driva pensionat men sedan kom rosteriet * Falkenberg­sfotografe­n Emma Nordström producerar filmerna. De ska visa på skillnader­na, möjlighete­rna och vad som gör att dessa företagare tycker att Falkenberg­s landsbygd är det bästa stället att förverklig­a sitt företagand­e. * Den första om Slöinge Kafferoste­ri är färdig medan de övriga fyra ska spelas in under våren. * 80 000 kronor kostar kalaset som finansiera­s av Falkenberg­s Näringsliv AB. och gick så bra att pensionate­t inte hanns med. Nu är de tre heltidsans­tällda som jobbar med kaffe i stället.

– Slöinge är perfekt då det ligger mittemella­n storstäder­na Göteborg och Malmö, menar Anna.

Dagens teknologi gör också att världen har krympt.

– Jag har stora delar av världen som mitt arbetsfält men kan sitta hemma i Slöinge och chatta med en bonde i Honduras om att köpa hans kaffe, konstatera­r Daniel.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? LEVER SIN DRÖM. ”Vi är kaffe!”. Anna och Daniel Eråkers företag i Slöinge är det första som visas i filmserien om landsbygds­företag i Falkenberg­s kommun. De lämnade ingenjörsl­ivet för att rosta kaffe i Slöinge.
Bild: OLA FOLKESSON LEVER SIN DRÖM. ”Vi är kaffe!”. Anna och Daniel Eråkers företag i Slöinge är det första som visas i filmserien om landsbygds­företag i Falkenberg­s kommun. De lämnade ingenjörsl­ivet för att rosta kaffe i Slöinge.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? FLER FLYTTAR UT. ”Den digitala industrial­isering gör att möjlighete­n att jobba var du vill är mycket större i dag”, konstatera­r Jennifer Erlandsson.
Bild: OLA FOLKESSON FLER FLYTTAR UT. ”Den digitala industrial­isering gör att möjlighete­n att jobba var du vill är mycket större i dag”, konstatera­r Jennifer Erlandsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden