Hallands Nyheter

HN var med på repetition­erna inför årets Ps-musikal

- MALIN EIREFELT malin.eirefelt@hn.se

Eleverna skildrar 1800-talets ungdomars våndor, identitets­kriser och förbjudna sexualitet i ”Spring awakening”.

Musikalen är kritikerro­sad. Under 2007 års Tony Awards – den amerikansk­a teaterns motsvarigh­et till Oscarsgala­n – vann ”Spring awakening” åtta priser, bland annat för bästa musikal. Den utspelar sig i ett Tyskland i slutet av 1800-talet när ingen uttalade ordet mens och ingen förklarade för ungdomar hur barn blir till.

– Ett kyrkligt synsätt var grunden. Mycket var fel och skamfullt. Det fanns en hård press på hur man skulle vara för att lyckas i samhället, berättar musikalens producent Torbjörn Svahn.

FÖR ATT SKILDRA dessa tyska ungdomar och deras ”förbjudna” tankar och känslor sätts eleverna på Ps-gymnasiet på prov. En karaktär drömmer om sin lärares bröst. En annan onanerar på en toalett. Och som i all teater uppmanas eleverna att vara trovärdiga i sitt skådespele­ri.

– Du måste SE brösten framför dig, lyder regiinstru­ktionen.

Inte oväntat brister ensemblen ut i gapskratt fler än en gång under repetition­en. Även om dagens unga kan förklara hur en befruktnin­g går till hänger mycket av skammen och hemlighets­makeriet kring sex och sexualitet kvar.

– Att repetera vissa scener kan vara känsligt. Precis som i alla produktion­er uppmanar jag eleverna att säga ifrån om det är något de är obekväma med, säger Torbjörn Svahn.

DANSAREN OCH REGISSÖREN Sigge Modigh, som har regisserat Psmusikale­rna de två senaste åren, skulle ha regisserat även ”Spring awakening”. Men i sista stund blev det ett regissörsb­yte.

– Sigge ska vara med på en grej i Prag. Det kom upp snabbt inpå, sade Torbjörn Svahn till HN i slutet av 2017.

I stället fick producente­n höra av sig till Ps-musikalens trotjänare, regissören Johnny Worthy, som tackade ja till att komma tillbaka till Varberg.

– Det roligaste är att se hur elevernas självförtr­oende växer. Många har aldrig stått på en scen förut och avslutar tredje året med att spela huvudrolle­r, säger Johnny Worthy.

 ?? Bild: MALIN EIREFELT ?? FÖRBJUDNA DRÖMMAR. Att inte kunna läxan är illa. Att drömma om sex är värre, i 1800-talets Tyskland, där musikalen ”Spring Awakening” utspelar sig.
Bild: MALIN EIREFELT FÖRBJUDNA DRÖMMAR. Att inte kunna läxan är illa. Att drömma om sex är värre, i 1800-talets Tyskland, där musikalen ”Spring Awakening” utspelar sig.
 ??  ?? PÅ REPETITION. Spring Awakening är inte lika tydligt uppdelad i huvudrolle­r och ensemblero­ller som andra musikaler. Alla spelar en karaktär.
PÅ REPETITION. Spring Awakening är inte lika tydligt uppdelad i huvudrolle­r och ensemblero­ller som andra musikaler. Alla spelar en karaktär.
 ??  ?? TILLBAKA. Sigge Modigh fick förhinder så Johnny Worthy sitter åter i registolen för årets Ps-musikal.
TILLBAKA. Sigge Modigh fick förhinder så Johnny Worthy sitter åter i registolen för årets Ps-musikal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden