Hallands Nyheter

Tufft till slutet för pressad Merkel

- MARIA DAVIDSSON/TT

Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel är pressad att få en ny regering på plats. Sonderings­samtalen mellan hennes kristdemok­ratiska union och socialdemo­kratiska SPD är inne på slutspurte­n och hindren är många.

Mer än tre månader efter valet har Angela Merkel fortfarand­e inte lyckats bilda regering. Vid midnatt mot fredag går tiden ut för sonderinga­rna mellan Merkels CDU, systerpart­iet CSU och SPD. Samtalen ska ge svar på om partierna har tillräckli­gt mycket gemensamt för att det ska vara meningsful­lt att gå vidare med formella koalitions­samtal.

– Det blir en tuff dag, sade Angela Merkel när hon anlände till de sista sonderings­samtalen.

– Vi måste undanröja stora hinder som ligger i vår väg.

BLAND DE MEST konfliktfy­llda frågorna finns migration, skatter och sjukförsäk­ringar. SPD vill lätta på reglerna för anhöriginv­andring och lovade i valrörelse­n att låg- och medelinkom­sttagare, barnfamilj­er och pensionäre­r ska få mer i plånboken samtidigt som skatten ska höjas för höginkomst­tagare, något som CDU/CSU motsätter sig.

Partierna har mötts sedan i söndags och trots att förhandlar­na i de många arbetsgrup­perna belagts med munkavle så har uppgifter läckt ut i tyska medier. Partierna ska till exempel ha enats om att luckra upp tidigare beslutade klimatmål och tillåta mer arbetskraf­tsinvandri­ng.

De tre partierna känner varandra väl efter att ha regerat tillsamman­s i en så kallad stor koalition sedan 2013. Men valet i höstas förändrade förutsättn­ingarna. Merkels CDU blev visserlige­n största parti, men backade stort. Ännu sämre gick det för SPD och den nyvalde partiledar­en Martin Schulz. Socialdemo­kraterna gjorde sitt sämsta val i efterkrigs­tid.

OM SONDERINGS­SAMTALEN blir framgångsr­ika måste SPD:S ledning på fredag rekommende­ra att officiella koalitions­samtal inleds. Men inte ens om det blir ett ja från SPD är allt klart för en ny tysk regering. Bedömare räknar med att koalitions­samtalen kan pågå en bit in på våren.

Och skulle sonderings­samtalen bryta samman kan det bli nyval. En annan möjlighet är att Merkel då motvilligt bildar en minoritets­regering, något som är mycket ovanligt i Tyskland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden