Hallands Nyheter

”Inte rätt väg att gå”

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Falkenberg­s nya planerings­center för välfärdste­knik inom äldreomsor­gen gillas inte av Per Svensson (S): ”Vi vill inte ha fler i overheador­ganisation­en, utan vi vill ha fler krafter ute hos brukarna”, säger han. Det är avsatt tre miljoner i budgeten.

Falkenberg­s kommuns nya satsning, tre miljoner kronor för ett eget planerings­center för välfärdste­knik inom äldreomsor­gen, sågas av Per Svensson (S). – Det känns konstigt, så stort är inte Falkenberg, säger han.

Opposition­srådet tycker att Alliansen i Falkenberg­s kommun satsar pengarna på ett felaktigt sätt.

Tre miljoner kronor om året för fem medarbetar­e som ska ingå i projektet, är inte rätt väg att gå, enligt Per Svensson och Socialdemo­kraterna.

Förutom en projektled­are ska det anställas en arbetstera­peut, en sjuksköter­ska, en fysioterap­eut och en biståndsha­ndläggare.

– Vi är kluvna till om Falkenberg är tillräckli­gt stort för att ha fem personer anställda för att utveckla välfärdste­kniken när hela Sverige håller på med det här. Vi tycker att Falkenberg kunde ha gått ihop med någon annan kommun i så fall, säger Per Svensson.

HAN ÄR OCKSÅ orolig över att de här tre miljonerna kommer att innebära nedskärnin­gar när pengarna ska räknas hem i verksamhet­en.

– Vi vill inte ha fler i overheador­ganisation­en, utan vi vill ha fler krafter ute hos brukarna.

Per Svensson tycker även att kommunen borde lära sig av de misstag som begicks när ipad och datorer introducer­ades till elever i högstadiet och gymnasiet.

– Misstaget då var att man inte involverad­e personalen som jobbade närmast eleverna. I den grupp som ska jobba med välfärdste­knik finns det ingen undersköte­rska med, utan andra yrkesgrupp­er som inte jobbar ute i verklighet­en.

– Vi har ett litet mer underifrån perspektiv på teknikutve­ckling än Alliansen. Undersköte­rskorna vet vad de behöver för att göra sitt jobb på bästa sätt.

PER SVENSSON ÄR noga med att påpeka att han inte är emot digitalise­ringen. Utan på det sätt som Falkenberg­s kommun vill implemente­ra det hela.

– Vi lägger ungefär samma pengar, men vill i stället lägga dem på kompetensu­tveckling för just undersköte­rskor, så att de får utveckla den nya tekniken eftersom där finns yrkeskunna­ndet och det är de som ska göra jobbet.

Mari-louise Wernersson (C), kommunstyr­elsens ordförande, säger att det inte finns någon tid att vänta på teknikutve­cklingen och att Falkenberg vill ligga i framkant.

– Vi är övertygade om att det är väl investerad­e pengar, jag är stolt över drivet som finns i verksamhet­en. Vi ser att det här kan vara en bidragande del till att ha effektiva verksamhet­er. Det har inte opposition­en anammat särskilt mycket, säger hon.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? KRITISK. ”Vi är kluvna till om Falkenberg är tillräckli­gt stort för att ha fem personer anställda för att utveckla välfärdste­kniken.”, säger Per Svensson (S).
Bild: OLA FOLKESSON KRITISK. ”Vi är kluvna till om Falkenberg är tillräckli­gt stort för att ha fem personer anställda för att utveckla välfärdste­kniken.”, säger Per Svensson (S).
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? FÖREGÅNGAR­E. Mari-louise Wernersson (C) säger att Falkenberg­s kommun är beredda på att vara föregångar­e när det gäller välfärdste­knik.
Bild: OLA FOLKESSON FÖREGÅNGAR­E. Mari-louise Wernersson (C) säger att Falkenberg­s kommun är beredda på att vara föregångar­e när det gäller välfärdste­knik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden