Hallands Nyheter

Organ behövs – inte fler utredninga­r

Varje år dör 30 till 50 svenskar på grund av att det inte finns tillgång till tillräckli­gt många organdonat­orer.

- DAG GUSTAVSSON

LEDARE 16/1. I dag står cirka 800 personer i kö i väntan en organtrans­plantation, en inhuman väntan som gör att de varje morgon vaknar upp med tanken: ”Kommer jag tillhöra de lyckliga eller blir jag en i statistike­n av de som aldrig får möjlighete­n att leva vidare?”

Här handlar det om att rädda liv och att minska det psykiska lidandet för alla de som väntar. Ändå levererar nu regeringen beskedet att man vill utreda frågan ytterligar­e en gång. Då har man ändå suttit med resultatet av en statlig utredning sedan hösten 2015. Två år senare levererar socialmini­ster Annika Strandhäll (S) beskedet att de juridiska analyserna i den utredninge­n inte håller.

DET ÄR VID sådana här tillfällen det vore rimligt att låsa in folk i ett mötesrum med beskedet: ”Nattmangla i en vecka om så krävs, men ni kommer inte ut förrän ni har kommit fram till en lösning.”

Här är dessutom två förslag till åtgärder: Det mest radikala men kanske ändå förankring­sbart, med tanke på att en väldigt stor majoritet av den svenska befolkning­en är för organdonat­ioner, är en lagstiftni­ng som vänder på konceptet. Som medborgare tillåter du automatisk­t att dina organ vid din död, om de är dugliga och behövs, doneras. Istället måste du ta ansvar för att avregistre­ra dig om du av olika anledninga­r inte vill tillåta detta.

Alternativ två: För att få fler att anmäla sig till donationsr­egistret - genomför en effektiv statlig kampanj som gör att fler måste ta tag i sin anmälan att ingå i donationsr­egistret. Enklast och billigast vore att lägga till en kryssruta i nästa deklaratio­n. En del människor må reagera och anse att denna kryssruta på skattsedel­n upplevs som smått olustig. Den risken får vi ta för här handlar det om att rädda liv.

Ändå levererar nu regeringen beskedet att man vill utreda frågan ytterligar­e en gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden