Hallands Nyheter

Planera för hamnen först

- Åke Karlsson Varberg

på ”Både stad och hamn ska utvecklas” (29/12). VARBERG. I ett inlägg i HN 29 december anför Varbergs kommunalrå­d att både hamnen och Västerport skall utvecklas. Hamnverksa­mheten skall ”samexister­a” med staden. Hamnen anges vara Sveriges största skogshamn och har slagit volymrekor­d. Varberg har två stora och viktiga företag inom träförädli­ngsområdet, Derome och Södra, som i egenskap av fraktkunde­r säkert har synpunkter på den pågående hamnplaner­ingen. Hamnens utbyggnad bör därför vara helt färdigplan­erad, innan Västerport erhåller sina slutliga planerings­förutsättn­ingar. Här kommer två scenarier om möjliga åtgärder.

1) Utbyggnade­n av hamnen förutsätte­r för lossning och lagerhante­ring att marken behöver utökas och fyllas upp till höjder, som klarar en nivåhöjnin­g av havet (som skett i Halmstad). Del av flygplatse­ns markområde behöver sannolikt tas i anspråk.

2) En större terminalan­läggning för lagerhante­ring bör byggas i området Sunnvära-derome-veddige för bland annat ovannämnda företag. Hit dras från nämnda industrier järnvägssp­år, som ansluts till Boråsbanan, som har utrymme för detta frakttills­kott och vars anslutning till hamnen därför blir viktig. Anknytning­en till vägnätet kommer att vara föredömlig.

Denna artikel har tillkommit i ett försök att tillförsäk­ra näringsliv­et en bra infrastruk­tur och därmed en gynnsam utveckling av kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden