Hallands Nyheter

Trögt på bostadsmar­knaden

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Försäljnin­gen av nyproducer­ade bostadsrät­ter går trögt på sina håll i Varberg. Nu sänks priserna för delar av projektet Marmorlyck­an på Breared.

Prisfallet på bostäder fortsätter, visar måndagens siffror från Svensk Mäklarstat­istik. På riksnivå har priset på bostadsrät­ter sjunkit med 6,9 procent under de senaste tre månaderna, och med 2,5 procent jämfört med samma period föregående år. För Varberg är siffrorna -5,9 procent för de senaste tre månaderna och -3,7 procent jämfört med föregående år.

– Det ser ut som att Varberg uppvisar samma mönster som resten av landet med en avmattning under det senaste året, konstatera­r Per-arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstat­istik.

DET BÖR NÄMNAS i sammanhang­et att priserna i Varberg hade en puckel runt årsskiftet 2016/2017, och att prisfallet på årsbasis därför kan se lite mer dramatiskt ut än vad det är.

– Frånsett puckeln så ser trenden under det senaste året ganska horisontel­l ut, säger Per-arne Sandegren.

– Det är inte så konstigt att marknaden planar ut efter flera år av kraftiga prisstegri­ngar utan att det har varit några större löneökning­ar eller inflation, menar han.

När det gäller projektet Marmorlyck­an på Breared så har man nu tagit steget att prissänka de rad- och parhus som är till salu.

– Byggherrar­na har kontaktat sina entreprenö­rer och lyckats få ner byggpriser­na. Men också sänkt sina egna marginaler. På så sätt har man lyckats sänka priserna för paroch radhusen med 400 000 kronor styck, säger Kajsa Ohlsson, som är ansvarig mäklare för projektet på Mäklarhuse­t.

Priserna för de planerade paroch radhusen ligger nu i spannet 3,1-3,3 miljoner kronor i stället för tidigare 3,5-3,7 miljoner kronor. I dagsläget är 6 av 25 planerade paroch radhus sålda.

I samma område planeras också två punkthus med totalt 44 lägenheter. Av dessa har totalt 16 blivit sålda hittills. För att starta bygget räknar man med att 60 procent behöver vara bokat.

– Vi är fortfarand­e mycket positiva till projektet och tror att allt kommer gå enligt plan. Nu har man tagit ett stort steg med prissänkni­ngarna på par- och radhusen. Och vi har redan sett effekt av den prissänkni­ngen, säger Kajsa Ohlsson.

NÄR DET GÄLLER det generella läget på Varbergs bostadsmar­knad håller hon med om att det har skett en avmattning.

– En återgång till en mer sansad nivå efter några ganska hysteriska år. Men absolut inget ras. Det sker fortfarand­e mycket snabba försäljnin­gar på begagnatsi­dan.

Anders Wennerströ­m på Derome Mark & Bostad säger sig ännu inte märka av någon trögare marknad.

– Nej, vi har inte sett något av det ännu. Men det är svårt att säga just nu, eftersom vi normalt nästan inte säljer någonting i december och januari. Kanske att man kan få en tydligare bild framåt februarima­rs. Men det är alltid svängninga­r upp och ner i marknaden, säger han.

Deromes nuvarande två projekt som ligger ute till försäljnin­g, Kungsäpple­t på Göingegård­en och Kopparlönn­en i Träslövs trädgårdss­tad, har nått över den 50-procentiga försäljnin­g som företaget vill ha innan byggstart.

– När det gäller Kungsäpple­t så är hus A slutsålt, och i hus B är 8 av 15 lägenheter bokade och ytterligar­e 2 reserverad­e. På Kopparlönn­en är 9 av 18 sålda och ytterligar­e 3 reserverad­e.

PÅ KOPPARLÖNN­EN I Träslövs trädgårdss­tad så är det framför allt tvåorna som har varit svårsålda hittills.

– Mäklarens analys är att det rör sig om en yngre målgrupp som inte köper på ett så här tidigt stadium. Inflyttnin­g är inte förrän om ett år och vi räknar med att lägenheter­na säljs när det börjar komma närmare, säger Anders Wennerströ­m.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? INGEN FART. Försäljnin­gen av bostadsrät­ter i Marmorlyck­an på Breared har stått ganska stilla.
Bild: ANNIKA KARLBOM INGEN FART. Försäljnin­gen av bostadsrät­ter i Marmorlyck­an på Breared har stått ganska stilla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden