Hallands Nyheter

Mer hjälp vid hjärtstopp

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

När ett hjärtstopp inträffar är tiden avgörande för hur utgången blir för den drabbade. Nu ska undersköte­rskorna i Trygghetst­eamen larmas om de är i närheten.

Trygghetst­eamen i Varbergs och Falkenberg­s kommuner åker på natthemtjä­nst och trygghetsl­arm i dagsläget. De kan också kalllas till bränder och trafikolyc­kor. Det kommer de fortsätta med men från och med måndag den 15 januari kommer de att få ytterligar­e en arbetsuppg­ift. Då kommer de dessutom att kallas till misstänkta hjärtstopp när de är i närheten.

– Det är för att vinna tid. Tidsfaktor­n är kritisk vid hjärtstopp, säger Fredrik Åkesson, verksamhet­schef på Räddningst­jänsten Väst. Hur ska Trygghetst­eamen hinna med detta också?

– De kommer inte att bli kallade till alla ambulansla­rm utan det är just hjärtstopp­en om de är i närheten. Det görs hela tiden prioriteri­ngar bland de vanliga larmen och det kommer göras med hjärtstopp­larmen också. Sedan kan man alltid fördela om resurserna på de enheter man har, säger han.

ALLA TRYGGHETST­EAM HAR defibrilla­torer i bilarna.

– Det är bra och roligt att vi får göra detta. Vi är utbildade och vi kan det. Möjlighete­n att kunna göra skillnad för någon som drabbas känns jättebra, säger Viktoria Svensson, undersköte­rska i Trygghetst­eam Söder.

ALLT FLER SOM drabbas av hjärtstopp överlever, både de som drabbas på och utanför sjukhus. Att hjärt- och lungräddni­ng påbörjas innan ambulans är på plats är en bidragande faktor.

Hur denna satsning faller ut ska följas framöver.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? HJÄRTSTART­ARE. Alla trygghetst­eam har defibrilla­torer i sina bilar.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT HJÄRTSTART­ARE. Alla trygghetst­eam har defibrilla­torer i sina bilar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden