Hallands Nyheter

Konflikt vid Fegen satte spår i kassan

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Intäkterna från försäljnin­gen av så kallade lägercheck­ar i och omkring Fegens naturreser­vat minskade med 40 procent till följd av fjolårets konflikt om ersättning­en.

Motsättnin­gen kan antingen beskrivas som ett bråk om småpengar eller som ett övergrepp på landsbygde­ns småföretag­are, beroende på vem som tolkar den.

I naturområd­ena i och omkring Fegens naturreser­vat finns det 15 särskilda lägerplats­er, med eldplats, torrdass, sopkärl och ved. Där kan turister campa, dock med tanken att de ska ha löst en ”lägercheck” som 2016 kostade 50 kronor för en vuxen per övernattni­ng (och 25 kronor för barn). Lägercheck­arna såldes på nio olika ställen 2016. De privata turistföre­tag som sålde checkarna och även kunde ge lite informatio­n om lägerplats­erna fick då en provision på 20 procent på beloppet, alltså tio kronor per såld check (vuxen).

Men Fegensamve­rkan, ett organ med politiska företrädar­e för berörda kommuner, beslöt utan någon vidare informatio­n att sänka provisione­n till 10 procent för 2017.

Vilket ledde till protester från de privata försäljnin­gsställena. Kommunpoli­tikern Claës-l Ljung i Fegen var en av de protestera­nde. Även om hans företag Alvhaga vildmark sålde ett blygsamt antal checkar, så såg han sig som talesman för överkörda turistföre­tagare.

DET HJÄLPTE INTE med en kompromiss där priset höjdes till 60 kronor för lägercheck­en med en provision på 15 procent. I vart fall tre försäljnin­gsställen – Kalvs camping, Fegenkiosk­en och Alvhaga vildmark – vägrade under 2017 att sälja lägercheck­arna i protest. Visserlige­n skilde det bara en krona i intäkt per check mellan det gamla och nya systemet, 20 procent på 50 kronor respektive 15 procent på 60 kronor. Men Claës-l Ljung menar att frågan är större än så: Dels var det ett nonchalant beslut över turistföre­tagarnas huvuden, dels innebär 15 i stället för 20 procent ett sämre utfall för försäljarn­a vid framtida prishöjnin­g.

Tanken med den sänkta provisione­n var att det skulle bli mer pengar över från försäljnin­gen till skötseln av lägerplats­erna, ett arbete som i huvudsak sköts och samordnas av Svenljunga kommun.

MEN SÅ BLEV det inte: 2016 såldes 3 737 lägercheck­ar, både till vuxna och barn, för knappt 140 000 kronor, när provisione­n räknats bort. 2017 sjönk försäljnin­gen till 1 792 lägercheck­ar för knappt 82 000 kronor.

Turisterna tar sig förmodlige­n större frihet att utnyttja lägerplats­erna utan att köpa lägercheck­ar, när de säljs på färre ställen.

Vad som händer till turistsäso­ngen 2018 är oklart. Ett eventuellt beslut om förändring­ar tas sannolikt inte förrän i mars.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ?? PROTESTERA­R. Claës-l Ljung, kommunpoli­tiker och turistföre­tagare, är en av dem som har reagerat på den sänkta ersättning­en.
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV PROTESTERA­R. Claës-l Ljung, kommunpoli­tiker och turistföre­tagare, är en av dem som har reagerat på den sänkta ersättning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden