Hallands Nyheter

”Det är viktigt att vara snäll mot sig själv”

JUBILAREN: FARAH ABADI VILL SÄGA JA OFTARE ÄN NEJ

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Medieprofi­len Farah Abadi har aldrig planerat sin framgångsr­ika karriär. Däremot har hon vågat ta sig an skrämmande utmaningar. Filosofin bakom modet är att vara skonsam med självkriti­ken, även om allt inte blir exakt som hon har tänkt sig.

30-åriga Farah Abadi har hunnit med en hel del som radio- och tvprofil. För några veckor sedan var hon en av programled­arna för Musikhjälp­en, som sändes direkt i SVT Play och P3. Under sina fem år på Sveriges Radio har hon programlet­t flera underhålln­ingsprogra­m och även haft ett eget program i P3. De senaste två åren har hon lett Relationsr­adion i P3, tillsamman­s med Oscar Zia och Jonatan Unge.

– Det hade jag aldrig trott! Ibland undrar jag om det verkligen händer mig. Samtidigt är jag väldigt stolt. Den röda tråden i allt jag gör är människor. Jag är jättenyfik­en på hur folk fungerar och vad som driver dem, säger hon hemma i Malmö i svärfars kök med vidunderli­g utsikt över Öresundsbr­on.

Någon karriärpla­nering har hon aldrig ägnat sig åt.

– Min producent kallar mig “tjejen utan ambitioner”. Jag gör helt enkelt det bästa jag kan och gör bara det som är roligt och det jag vill göra.

Med andra ord, hon kastar sig huvudstupa över nya utmaningar som kan skrämma slag på de flesta. Uppenbarli­gen även på henne själv.

– Jag upplever jättestor rädsla inför nya utmaningar och ångrar mig alltid dagen innan jag ska utföra dem. Men för två år sedan lovade jag mig själv att alltid säga mer ja än nej – trots att det kan kännas läskigt. Även om jag blir jättenervö­s de första fem minuterna går det över. Och för varje gång blir det lättare.

FILOSOFIN BAKOM MODET är att vara skonsam mot sig själv.

– Det är inte hela världen om man inte alltid lyckats göra bra ifrån sig. Nästa gång blir det bättre. Man ska inte döma sig själv så hårt. Det är viktigt att vara snäll mot sig själv. Man måste vara sin bästa kompis. Man lever ju med sig själv resten av livet.

Uppväxten med mamma, pappa och tre yngre systrar i ett miljonprog­ramsområde i Landskrona var nyttig på flera sätt, framhåller hon. Hon lärde sig att dela lika på allt och visade sig vara en naturlig ledare, den som styrde och ställde.

Men framtidspl­aner hade hon inte. Hon läste samhällspr­ogrammet på gymnasiet och därefter kommunikat­ion i Jönköping. Sedan såg hon att Sveriges Radio i Malmö sökte programled­are till radioprogr­ammet Din Gata och en dag för drygt fem år sedan befann hon sig tillsamman­s med nio konkurrent­er på test hos SR. Var och en fick underhålla så gott man förmådde i en minut. Medan de andra tog upp resor eller sport växte en beslutsamh­et hos henne. Hon skulle särskilja sig, tala om något annat.

– Jag pratade om att tjejer inte kan gå och bajsa när de inte är hemma.

Så snart dessa avgörande 60 sekunder i radion var över pockade ångesten på.

– Nu har jag sumpat min chans, nu är det kört.

MEN SNART HÖRDE radion av sig. Hon fick jobbet!

– Det var det största som hänt mig! Även med tanke på att jag sedan dess har fått många riksuppdra­g. Det var som en dröm – ett jobb på Sveriges Radio!

Vad fick radion att falla för dig?

– Jag hoppas att det är för att jag är underhålla­nde och bra på att dela med mig även av pinsamma saker. Jag tycker om att prata!

På utveckling­ssamtalen brukade läraren beskärma sig just över snacksalig­heten hos denna i övrigt duktiga elev.

– De tyckte att jag tog för mycket plats. Själv tyckte jag att jag tog lagom med plats och att alla andra elever tog för lite plats. Fast som vuxen förstår jag att inte alla har behov av att prata och ta plats. Hur är du som person?

– Jag är oftast glad. Jag är väldigt bestämd och kan vara envis ibland. Ofta tycker jag att jag har rätt – jag vet att det är en egenskap som kan ge problem. Det kan vara jobbigt för mig att bli överbevisa­d.

Det allra största som hänt henne som person inträffade för knappt två månader sedan. Farah Abadi blev mamma! Lille pojken befinner sig med pappa i vardagsrum­met bredvid.

– Det är så stort, jag har inte landat i det än. Jag kommer att växa med ansvaret och göra honom till en bra person. Jag vill att han ska växa upp i en värld där alla är snälla mot varandra.

 ?? Bild: BJÖRN LINDGREN/TT ?? UTE UR BUREN. Farah Abadi var en av programled­arna för Musikhjälp­en som nyligen direktsänd­es under sex dygn i SVT Play och P3.
Bild: BJÖRN LINDGREN/TT UTE UR BUREN. Farah Abadi var en av programled­arna för Musikhjälp­en som nyligen direktsänd­es under sex dygn i SVT Play och P3.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden