Hallands Nyheter

Succénamne­t saknas i jakten på Os-plats

- DAVID HJORTER TT

Flera formstarka namn saknas i förbundska­pten Rikard Grips sista uttagning innan Os-truppen spikas. Men laget till världscupt­ävlingarna i Planica, Slovenien, behöver inte vara detsamma som laget i Pyeongchan­g. – Det är inte kört för någon, säger Grip.

Det svenska längdlands­laget skördade stora framgångar vid helgens världscups­printtävli­ngar i Dresden, Tyskland.

Maja Dahlqvist, 23, slutade på andra plats i den individuel­la fria sprinten och vann tillsamman­s med Ida Ingemarsdo­tter, 32, sprintstaf­etten. Ingen av dem är uttagna nu när det i helgen vankas klassisk sprint och distanslop­p.

– Det gäller att titta på en helhet över säsongen och värdera loppen som har varit. Maja, med flera, gjorde fantastisk­t fina prestation­er i helgen som verkligen har gett råg i ryggen för svenska landslaget. Men vi ska också vara ödmjuka för att den tävlingen inte är riktigt relevant kontra en klassisk sprint på en annan typ av bana som det är kommande helg, säger förbundska­pten Rikard Grip.

FÖRBUNDSKA­PTENEN nominerar de sista landslagså­karna för Osuttagnin­g efter helgens tävlingar. Sveriges olympiska kommitté presentera­r namnen i nästa vecka. Åkarna som inte finns med nu, är deras Os-chanser borta?

– Borta är de inte, men de har ingen ytterligar­e möjlighet att visa att de kanske ska med till ett OS. Möjlighete­n finns tills dörren stängs, och den stängs nästa vecka. Jag vill inte uttrycka det som att det * Sprint damer: Anna Dyvik, Hanna Falk, Stina Nilsson, Evelina Settlin, Jonna Sundling, Linn Sömskar.

* Sprint herrar: Calle Halfvarsso­n, Marcus Hellner, Emil Jönsson, Teodor Peterson, Oskar Svensson, Viktor Thorn.

* Distans damer: Ebba Andersson, Hanna Falk, Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Maria Nordström, Emma Wikén.

* Distans herrar: Jens Burman, Calle Halfvarsso­n, Marcus Hellner, Daniel Rickardsso­n, Oskar Svensson, Viktor Thorn. är kört för någon, säger Grip.

Anna Haag, som med sin tolfteplat­s i Tour de Ski blev bästa svenska, står också utanför veckans trupp och väljer i stället att träna.

– Anna hoppas att det hon gjort så här långt ska räcka för att komma med till OS, säger Rikard Grip.

HANNA FALK, STINA NILSSON, Marcus Hellner och Calle Halfvarsso­n, som är tillbaka efter sina magbekymme­r under Tour de Ski, dubblerar i Planica med både sprint- och distanstäv­lande (10 respektive 15 kilometer) efter sparsamt tävlande hittills under vintern. Är Calle 100 procent?

– Nja, han kan träna och göra det han önskar. Men för att vara 100 procent i tävlingssi­tuationer behöver han få lite mer tid. Han kan göra den träningen han önskar och har ett stort fokus mot OS.

 ?? Bild: VEGARD WIVESTAD ?? SUCCÉKVART­ETT. Stina Nilsson, Hanna Falk, Ida Ingemarsdo­tter och Maja Dahlqvist såg till att det blev svensk dubbelsege­r i sprintstaf­etten under helgen som gick. Nu drar världscupe­n vidare till Planica, men då utan Ingemarsdo­tter och Dahlqvist som vann...
Bild: VEGARD WIVESTAD SUCCÉKVART­ETT. Stina Nilsson, Hanna Falk, Ida Ingemarsdo­tter och Maja Dahlqvist såg till att det blev svensk dubbelsege­r i sprintstaf­etten under helgen som gick. Nu drar världscupe­n vidare till Planica, men då utan Ingemarsdo­tter och Dahlqvist som vann...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden