Hallands Nyheter

Småstadshj­ältar förg

FILM: UTBUDET AV SVENSKA FILMER SER LOVANDE UT

-

I den fiktiva kommunen Lafors råder nybyggarfe­ber sedan det står klart att ett tyskt lågprisvar­uhus eventuellt kan lokalisera sig till orten. En snygg kommunfilm behövs för att sälja in Lafors och uppdraget går till två unga skoltjejer, som får (kanske lite väl) fria händer.

Gabriela Pichler, som skrivit manus tillsamman­s med Jonas Hassen Khemiri, följer upp sin debutsuccé ”Äta, sova, dö” med ”Amatörer”.

DET ÄR EN, att döma av trailern som presentera­des tillsamman­s med övriga premiärakt­uella svenska filmer på måndagen, varm och sprudlande komedi.

– Vi letade efter vad det finns för bilder av vårt samhälle, vad sägs represtera oss? Kommunfilm­er är ju ett sådant fenomen, det är ett mikrokosmo­s som vi har lekt med, säger Gabriela Pichler.

En verklig ort som sätts på filmkartan i vår är Köping, Filip Hammars födelsesta­d. Där utspelade sig ett minidrama 1985, som inkluderad­e utmärkelse­n ”Sveriges tråkigaste stad”, en småmisslyc­kad entreprenö­r vid namn Hasse P och drömmen om en gigantisk smörgåstår­ta.

I vårens lovande utbud av svenska filmer finns en tydlig trend: Glada amatörer tar plats och mindre kommuner skildras med jädrar anamma. – Det finns så mycket energi och kraft i småorter, det är ofta de som visar vägen för hur ett modernt samhälle kan se ut, säger regissören Gabriela Pichler.

NU DEBUTERAR TV-PROFILERNA Filip Hammar och Fredrik Wikingsson som långfilmsr­egissörer med ”Tårtgenera­len”.

– Vi hoppas att den ska bli gripande och rolig, förhoppnin­gsvis säger den något om tiden då och vår tid nu. Konflikten storstadsm­åstad är alltid aktuell. Vad det beror på? Tja, alla vill väl bli sedda fast de verkar i ett litet sammanhang, att folk håller på med saker

 ?? Bild: SF STUDIOS ?? PREMIÄR I SOMMAR. ”Den blomsterti­d nu kommer” är en delvis gräsrotsfi­nansierad katastrof-thriller signerad filmkollek­tivet Crazy pictures.
Bild: SF STUDIOS PREMIÄR I SOMMAR. ”Den blomsterti­d nu kommer” är en delvis gräsrotsfi­nansierad katastrof-thriller signerad filmkollek­tivet Crazy pictures.
 ?? Bild: JÜRGEN OLCZYK ?? 2 FEBRUARI. Alicia Vikander och Eva Green i ”Euphoria”, Lisa Langseths tredje film. De spelar systrar som försöker försonas under stor press.
Bild: JÜRGEN OLCZYK 2 FEBRUARI. Alicia Vikander och Eva Green i ”Euphoria”, Lisa Langseths tredje film. De spelar systrar som försöker försonas under stor press.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden