Hallands Nyheter

De fimpade tillsamman­s

- LOVISA HEROLD 031-62 40 00 lovisa.herold@gp.se

För tio år sedan bestämde Tina Rydén sig. Hon skulle inte få samma sjukdom som sin mamma. Med hjälp av nikotinfri­a läkemedel lyckades både hon och maken Lennart Bengtsson fimpa för gott.

Tina Rydén var ett stort stöd för sin mamma när hon i livets slutskede led av svår åderförkal­kning. Mammans lidande påverkade Tina Rydén mycket.

– Jag vill inte att min dotter ska behöva uppleva det jag gjorde, säger hon.

Flera faktorer bidrog till mammans sjukdom. Rökningen var troligen en av dem. Tina Rydén hade själv rökt i nästan 30 år, men bestämde sig för att det fick räcka. Hon kontaktade sin vårdcentra­l som gav henne ett recept på det nikotinfri­a läkemedlet Champix.

– När jag berättade för Lennart att jag skulle sluta sa han, okej, då gör jag också det, säger Tina Rydén.

PARET HADE FÖRSÖKT sluta tidigare, hon med hjälp av nikotinplå­ster och han genom att ersätta cigaretter­na med snus. Det sistnämnda var en dålig idé, säger Lennart Bengtsson.

– Det ledde till att jag började snusa och röka i stället.

När Lennart Bengtsson bad sin vårdcentra­l om ett recept på Champix blev han även erbjuden samtalsstö­d. En tobaksavvä­njare fanns tillgängli­g för rådgivning, och hörde av sig till Lennart Bengtsson en gång i månaden för att höra hur det gick för honom med rökstoppet.

– Det var bra, men jag hade nog klarat det ändå. Läkemedlet fungerade så bra, säger han.

Tina Rydén upplevde samma effekt. Röksuget var borta. Inte ens vanan saknade paret, de kunde följa med vänner ut på rökpauser utan att själva vilja ta en cigarett.

– Hela livet med vänner och sociala aktivitete­r var oförändrat, det var bara rökningen som var borta, säger Tina Rydén.

HON OCH MAKEN tog sina sista cigaretter den 15 december 2007. Nu har de varit rökfria i över tio år. Vissa av vinsterna med det nya livet är lätta att mäta.

– I början la vi undan pengarna vi sparade, och köpte varsin motorcykel, berättar Lennart Bengtsson.

Andra märks inte, men är nog så viktiga.

– Vi har förlängt våra liv, säger Tina Rydén.

Paret är noga med att lyfta fram att viljan att sluta röka måste komma inifrån. Tjat om negativa hälsoeffek­ter hjälper inte. Tina Rydén motiverade sin dotter att låta bli rökning genom att lova henne pengar till körkortet.

– Om hon någon gång börjar måste hon betala tillbaka. Men nu har hon hunnit fylla 30, så jag har börjat slappna av, säger Tina Rydén och skrattar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden