Hallands Nyheter

Udda sätt att lägga av

- LOVISA HEROLD 031-62 40 00 lovisa.herold@gp.se

Rök tills du kräks eller drick utspätt bakpulver. Är du beredd att experiment­era för att bli rökfri finns det gott om alternativ att välja på.

Den som någon gång kämpat för att bryta ett beroende eller en ovana vet hur det känns att vara beredd att prova nästan vad som helst. Att döma av de mer kontrovers­iella metoder som marknadsfö­rs för den som vill sluta röka har en hel del gjort just detta.

En metod som gjort den brittiska revisorn Allen Carr både förmögen och internatio­nellt berömd kallas ”Easyway.”

UNDER EN ENDAGSKURS uppmanas rökare att ta så många cigaretter att de mår illa, lära sig om hur rökningen påverkar dem och avsluta med en avslappnin­gsövning som ska distansera deltagarna från nikotinber­oendet. Företaget finns bland annat i Sverige, Norge och Australien, och uppger på sin hemsida att 30 miljoner personer tagit hjälp av Easyway-metoden för att bli rökfria. Knappt tio procent ska enligt företaget ha uppgett att de varit missnöjda med kursen.

Ett annat knep är att lösa en matsked bakpulver i ett glas vatten. Varje gång röksuget faller på sköljer du munnen med blandninge­n. Tricket ska hjälpa dig att neutralise­ra syror i kroppen och därmed sänka din stressnivå.

Även vitvinsvin­äger rekommende­ras för den som är beredd att ersätta smaken av en cigarett med något annat. En fräsch och ren känsla i munnen utlovas till den som klarar av att gurgla runt vinägern ordentligt.

VILL DU BYTA längtan efter en cigarett mot avsmak kan det vara värt att prova att lägga en ny cigarett i en burk med vatten och sätta på locket. När röksuget faller på öppnar du burken och luktar på den upplösta cigaretten. Förhoppnin­gsvis känns det inte längre lika lockande att ta ett bloss.

I tidningar och på webbforum finns det gott om vittnesmål från människor som påstår sig ha lyckats sluta röka på både det ena och andra sättet. En kvinna berättar för den australien­siska tidningen Daily Mail att hon kedjat fast sig vid sängen tills abstinense­n gått över. En annan lyckades sluta genom att ersätta cigaretter­na med hundkex. Tydligt är att en och samma metod knappast fungerar för alla. Den som verkligen vill sluta röka gör klokast i att sålla bland råden – hur välmenande de än må vara – och utgå ifrån sig själv och forskninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden