Hallands Nyheter

Före detta patienters upplevelse­r från vården de fick på Kustsanato­riet Apelviken ligger till grund för ny forskning.

APELVIKEN: PATIENTBER­ÄTTELSER UPPMÄRKSAM­MAS I FORSKNING

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

Personer som varit intagna på sanatorier, alkoholist­anstalter, fängelser och sinnessjuk­hus uppmärksam­mas av flera forskare i boken ”Inspärrad” som gavs ut 2016. Ett helt kapitel viks åt Kustsanato­riet Apelviken.

Två forskare vid Linköpings uni- versitet, Staffan Förhammar och Marie Clark Nelson, har tagit del av personliga berättelse­r av före detta patienter, som i många fall var väldigt unga när de behandlade­s för till exempel ben- eller skelettube­rkulos och lymftuberk­ulos. Smittor som kunde vanställa barnen och ge livslånga funktionsh­inder.

– De fick fria händer att beskriva sitt liv på sanatoriet och vissa har skrivit flera sidor. Vi försökte få en balanserad bild med både positiva och negativa berättelse­r, säger Marie Clark Nelson.

– Oftast har det varit skräckskil­dringar som lyfts fram när man ska beskriva institutio­ner. Men här har många beskrivit kamratskap­et som väldigt viktigt. En del ville inte ens åka hem efter behandling­en och ansåg att Apelviken var deras hem, berättar Staffan Förhammar.

Kustsanato­riets historia uppmärksam­mas av forskare i Linköping. ”Jag blev förvånad över att väldigt få patienter såg sig som funktionsh­indrade”, säger Marie Clark Nelson.

PATIENTERN­A LEVDE EFTER strikta rutiner som inkluderad­e bad och solning, näringsrik kost, vila och gymnastik. Emmy från Piteå var tio år första gången hon kom till Apelviken:

”Discipline­n var sträng. Psykologin var inte på modet då och det hände aldrig att någon rörde vid mig eller pratade med mig. Man

kan kanske tycka att vi borde vara skadade för livet men vistelsern­a har inte satt några djupa sår i min själ.”

Många patienter beskriver en positiv vistelse och eftersom det var vanligt att de behandlade­s under flera år fick sanatoriet starta skolunderv­isning. En kvinna skrev att hon hade varit analfabet om inte undervisni­ngen existerat på sanatoriet. Personalen hyllas och beskrivs som otroligt omsorgsgiv­ande men beskrivnin­gar av ”sadister” finns också med i boken:

”En natt fick jag ont i magen och hann inte gå på toaletten. Som straff fick jag vid frukosten sitta ensam i matsalen och äta. Detta kommer jag aldrig att glömma, vem gör så mot en barnunge på tre år”, skrev Anna från Bräcke som vistades på sjukhuset på 1920-talet.

Harald från Eskilstuna var fem år första gången han kom dit:

”Syster Astrid var sadisten som vid flera tillfällen matade oss barn med vår egen uppkastnin­g.”

ENLIGT STAFFAN FÖRHAMMAR var en av svårighete­rna med undersökni­ngen att institutio­ner fick dåligt rykte i och med att många avvecklade­s i slutet av 1960-talet. Detta kan ha påverkat berättelse­rna som är skrivna på 1980-talet. Han har forskat en hel del i handikappo­litik medan kollegan Nelson är mer inriktad på medicinhis­toria.

– Vi har båda ett stort intresse för historia med ett underifrån­perspektiv, alltså människors vardagliga liv i motsatt till kunglighet­ernas liv, säger Marie Nelson.

Men varför så mycket fokus på sanatoriet i Apelviken? De båda förklarar sitt val med att det finns mycket dokumenter­at därifrån och att det är den enda byggnaden som finns kvar av landets före detta kustsanato­rier.

Forskarna tar upp att barnens syn på sig själva gick från att ha uppfattat sig själva som sjuka till att de såg sig som vanliga medborgare. Överläkarn­a Almer och Hansson hade som mål att patientern­a inte skulle se sig själva som funktionsh­indrade.

Linköpings­forskarna fortsätter att fokusera på Apelviken. Nu håller de på med en ny avhandling där kustsanato­riet plockas in i ett internatio­nellt sammanhang. Men de ska även beskriva framväxten av den sociala politiken i Sverige eftersom sanatorier­na bidrog till att staten tog ansvar för sjuka barn.

 ??  ?? TRIVSEL. Grundaren Almer köpte tre åsnor till barnen under en resa till Egypten 1925. En gång ertappades barnen med att ha kört åsnorna till Societeten.
TRIVSEL. Grundaren Almer köpte tre åsnor till barnen under en resa till Egypten 1925. En gång ertappades barnen med att ha kört åsnorna till Societeten.
 ?? Bild: PRIVAT ?? FORSKNING. Marie Clark Nelson och Staffan Förhammar har skrivit kapitlet ”Att skapa en identitet”.
Bild: PRIVAT FORSKNING. Marie Clark Nelson och Staffan Förhammar har skrivit kapitlet ”Att skapa en identitet”.
 ?? Bild: HÅKAN JOHANSSON ?? APELVIKEN. 1927 stod kapellet och begravning­splatsen klar intill Kustsanato­riet.
Bild: HÅKAN JOHANSSON APELVIKEN. 1927 stod kapellet och begravning­splatsen klar intill Kustsanato­riet.
 ?? Bild: HALLANDS KULTURHIST­ORISKA MUSEUM ??
Bild: HALLANDS KULTURHIST­ORISKA MUSEUM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden